Cześć,
Szukam muzyki która pokaże co potrafi moja karta dzwiękowa.
Gatunki dowolne, basy, niskie, wysokie, chujemujedzikiewęze.
Ogólnie mówiac coś z pierdolnięciem jak i coś na spokojnie.
Nagradzam reputkami.
Pzdr
Wersja do druku
Cześć,
Szukam muzyki która pokaże co potrafi moja karta dzwiękowa.
Gatunki dowolne, basy, niskie, wysokie, chujemujedzikiewęze.
Ogólnie mówiac coś z pierdolnięciem jak i coś na spokojnie.
Nagradzam reputkami.
Pzdr
Przede wszystkim zaopatrz się we FLAC, a nie odsłuch ripów w 320 kb/s czy z youtube.
Przecież 320 jest bardzo spoko, chyba że oprócz karty masz sprzęt za grube dolary i jesteś wybitnie uzdolniony.
No i jeśli 320 nie jest zrobione przez skonwertowanie 192 > 320 :D
Jak chcesz odnieść to co słyszysz, jeśli nie wiesz co słyszysz? To tak jakby powiedzieć "po jednej" w jaka to melodia, nie znając nawet wykonawcy :D
Bierz po prostu muzę którą bardzo dobrze znasz i pobierz ją w jakimś formacie bezstratnym. Wtedy będziesz mógł powiedzieć jaka jest różnica między tym co masz osłuchane.
Jeśli bardzo chcesz.... eh... Masz tu liste Boba Katza, zajebistego producenta, który np. pracując w pierwszej wytwórni, pracował na przetworniku A/C ("karcie dźwiękowej"), który sam skonstruował:
http://www.digido.com/media/honor-roll.html
nawet z podziałem na wzmocnienie przy którym powinieneś słuchać. Oczywiście zakładając, że z odległości metra, twój odsłuch wytwarza 83 dB SPL, w ważonym C dla -20dBFS szumu różowego. A, z resztą... xD
szkoda, że nie napisałeś jak autor ma sobie zmierzyć poziom ciśnienia akustycznego i to jeszcze z szumem + nie wiadomo co to za dźwiękówka, czy to pod hub chociaż podchodzi.
może później editne z jakimiś kilkoma utworami, pewnie 'w domowym zaciszu' chcesz sprawdzić jakość karty/głośników. W takim wypadku możesz nie zauważyć różnicy między 320 (normalnym) a wavem czy flaciem, chyba, że masz naprawdę dobry słuch.
Jak miałeś słabą kartę dźwiękową i wymieniłeś na coś lepszego to w ogólnym rozrachunku powinno być lepiej, pytanie co i na co wymienione i na czym odsłuchujesz.
@Lencu ;
OP kupił AIM SC808, pisał w dziale SiO.
To było bardziej w kwestii żartu :P Ale jeśli ktoś ma ochotę.. to najtaniej będzie kupić jakiś tani mic pomiarowy np. beh ecm-9000 , a potem programem roomeqwizard
korzystajac z powierzchni reklamowej.. Jakby ktoś chciał zupdatować swoją dźwiękówke, to mam na sprzedaż mały interfejsik rolanda za 150zł, który na pewno sprawdzi się lepiej niż Twój układ zintegrowany, a i jak gitarke kiedyś bedziesz chciał nagrać to będzie oki :P info priv
:o, a na ile śladów to moze nagrywac?
Dwa kanały. Jedno wejście liniowe -10dBu, drugie wyjście mikrofonowo/gitarowe (gitara -25dBu, mic -45dBu). Dodatkowo w wejściu gitarowym przełącznik impedancji (możliwość nagrywania gitary na przystawkach aktywnych). Wyjścia też dwa, jedno słuchawkowe, drugie dla monitorów. Mozliwość nagrywania max w 48kHZ/24bit (ofc w 44.1 też można nagrywać). Współpracuje z Windows 7-10, mac OSX. Zajebiście napisane sterowniki, co jest bardzo rzadkie przy budżetowych interfejsach... Chociaż w sumie w momencie kupna nie był on taki budżetowy bardzo :P sprzedaje bo leży, sam mam 8 kanałowego tascama.