Program dla kumpla - VBA, nie działa jak powinien
Witam, chciałbym was prosić o małą pomoc z aplikacją którą pisze dla kumpla.
Chodzi o to że kumpel dostaje w excelu mase nr zleceń, i dla każdego musi mieć folder oddzielny, kopiować, wklejać i nowe foldery cały czas tworzyć troche uciążliwe może być.
Dlatego napisałem to :P
Kod:
Imports System
Imports SystemImports System.IO
Imports Microsoft.VisualBasic
Public Class Form1
Private Sub ZaladujPlik_Click(sender As Object, e As EventArgs) Handles ZaladujPlik.Click
Try
Dim Polaczenie As System.Data.OleDb.OleDbConnection
Dim dataSet As System.Data.DataSet
Dim Laczenie As System.Data.OleDb.OleDbDataAdapter
Dim Sciezka As String = "C:\\Users\\Bashantes\\Desktop\\Program dla Kolaka\\elo.xlsx"
Polaczenie = New OleDb.OleDbConnection("Provider=Microsoft.ACE.OLEDB.12.0;Data Source=" + Sciezka + ";Extended Properties=Excel 12.0;")
Laczenie = New OleDb.OleDbDataAdapter("select * from [Sheet1$]", Polaczenie)
dataSet = New System.Data.DataSet
Laczenie.Fill(dataSet)
DataGridView1.DataSource = dataSet.Tables(0)
Polaczenie.Close()
Catch ex As Exception
MsgBox(ex.Message.ToString)
End Try
End Sub
Private Sub ladujfolder_Click(sender As Object, e As EventArgs) Handles ladujfolder.Click
Dim Wybrane As String = DataGridView1.GetClipboardContent().GetText().Replace(ChrW(9), ",")
Label1.Text = Wybrane
End Sub
Private Sub TworzFolder_Click(sender As Object, e As EventArgs) Handles TworzFolder.Click
Dim di As DirectoryInfo = Directory.CreateDirectory("C:\elo" + Label1.Text + "")
End Sub
End Class
I wszystko pięknie tworzy, ale tylko jeden folder. Znaczy po załadowaniu pliku excela, pojawiają się komórki, wybieram jedną ładuje do labela (Nie wiem czemu tak, ale nie mogłem się dobrać do wartości komórki z Grida) No i tworzy folder w C:\elo, ale potem wybieram kolejną komórkę i kolejny folder próbuję zrobić ale dupa. Po ponownym uruchomieniu owszem, ale to się mija z celem xD.
Na Formie są 3 przyciski, 1 gridview, 1 label
https://i.imgur.com/ebpQkOW.png
Coś musiałem przeoczyć, ale nie mam pojęcia co.
P.S może ktoś by mi pomógł stworzyć okno dialogowe w którym możnaby wskazać plik ?
P.S2 zapomniałem napisać że to VBA