Siema,
mam na sprzedaż komputer i nie chcę, aby ktoś kto go kupi mógł odzyskać dane, które na nim był do tej pory.
Ktoś ma pomysł jak to zrobić? Coś oprócz formata oczywiście
HardWipe będzie dobry do tego?
Wersja do druku
Siema,
mam na sprzedaż komputer i nie chcę, aby ktoś kto go kupi mógł odzyskać dane, które na nim był do tej pory.
Ktoś ma pomysł jak to zrobić? Coś oprócz formata oczywiście
HardWipe będzie dobry do tego?
kilkukrotne nadpisanie, zazwyczaj stosuje się nadpisywanie 0 lub 1, później przeciwnie, a na koniec losowymi wartościami i wystarczy
czyli tak, starczy ci DOD 5220.22-M w nim
zaszyfruj dysk np truecryptem a pozniej go sformatuj
Dzięki!
Do zamknięcia
taki mały update
co wydaje się mieć sens + i tak mało prawdopodobne by ktoś wysyłał twój dysk do specjalistów więc pewnie wystarczy ci by soft nie był w stanie odczytaćCytuj:
Wiping a disk with a single pass of random data (or zeroes, or whatever really) is sufficient to fully remove all traces of the data from the overwritten sectors. Multiple passes are pointless on modern disks, even against the perceived threat of hardware-level recovery attacks. I refer you to this question for details, but the short answer is that old techniques like magnetic force microscopy (MFM) were never really effective at recovering overwritten data in the first place on low-density devices, and newer magnetic disks have such high densities that it's physically impossible. Multi-pass overwrites are there to help people validate their need for über-security, or sell magic disk wiping software, despite it being pointless and detrimental to disk longevity.