Pracuje ktoś z was jako operator obrabiarek CNC? Możecie napisać coś o tej pracy?
Wersja do druku
Pracuje ktoś z was jako operator obrabiarek CNC? Możecie napisać coś o tej pracy?
Chyba był taki temat tutaj nawet całkiem niedawno
Chyba @Urlak ; się udzielał
A no mogę, praca jak praca zależy jaka maszyna i w czym się dłubie. Siedzisz sobie przy maszynie, zakładasz sztukę, włączasz program, czekasz przy maszynie jak się skończy, ściągasz sztukę, zakładasz kolejną i tak cały dzień.
Witaj, zrobilem teraz kurs CNC zamierzam isc gdzies do pracy tzn. juz mam cos ogarniete tylko czekam na certyfikat. Z tego co sie orientuje na poczatku jest to nudna praca bo tak jak Urlak powiedzial zakladasz cykl start cykl stop mierzysz i nastepna sztuka tzw. paraca guzikowca https://www.facebook.com/cncmodern/v...5112468166667/ . A pozniej jezeli zainsteresujesz sie tematem bedziesz ogarnial moze byc to duzo ciekawsza robota na jakiejs wiekszej maszynie badz centrum obrobczym. W sumie to zalezy do zakladu mozesz miec zaklad w ktorym bedziesz wciskal zielony a moze to byc taki zaklad gdzie po miesiacu bedziesz pisal proste programy z cyklu robil jakies przezbrojenia. Rynek w polsce sie rozwija pod tym wzgledem mozna zarobic naprawde dobre pieniadze majac 3 lata doswiadczenia i znajac chociaz troche niemieckiego dostaniesz tam nawet 2.5-3 k miesiecznie euro. W firmie do ktorej ja sie przyjmuje po kursie dostane 2.5 tys zl na reke.
Ja zrobiłem sobie kurs programowania i obsługi CNC dobre kilka lat temu, ale był to raczej pechowy okres. Kryzys i te sprawy i wszędzie gdzie szukałem pracy to mi mówili, że się trochę spóźniłem, bo teraz to ludzi zwalniają z pracy, a nie przyjmują nowych, a firmy zamykają i przenoszą cała produkcję do Chin. :)
No ale to było ładnych kilka lat temu. Nie wiem jak jest teraz. Znalazłem wtedy dobrą pracę w innym zawodzie i nie chciało mi się nic więcej szukać, a teraz planuję już zakończyć całkowicie swoją karierę zawodową. :)
Ale powiem Ci, że nie ma się czego bać. Jest to łatwa praca. Pisanie programów też jest proste.