Witam, jak najtaniej kupić oryginalny system Windows? Znajomy potrzebuje, ja mam płytkę z Win 7, ale jest on zainstalowany na moim kompie, więc to chyba nie przejdzie? Na allegro widziałem jakieś same klucze za niecałe 100 zł, jest to legitne?
Wersja do druku
Witam, jak najtaniej kupić oryginalny system Windows? Znajomy potrzebuje, ja mam płytkę z Win 7, ale jest on zainstalowany na moim kompie, więc to chyba nie przejdzie? Na allegro widziałem jakieś same klucze za niecałe 100 zł, jest to legitne?
Nie, najczęściej te klucze z allegro za 100zł to oemy przypisane do konkretnego sprzętu, którego oczywko nie dostaniesz. Ew. jakieś korpo-multi-licencje, które jak sam się domyślisz nic z legalnością nie ma wspólnego. Key to jakieś 300-500zł na allegro za nowy, można kupić jakiś używany taniej, co również jest w pełni legalne, pod warunkiem że jest kompletny (hologram, naklejki, a w przypadku wersji oem to także sprzęt do którego ten oem został dołączony).
Ok, dostałem od wujka tego laptopa, kiedyś była na nim Vista, ma tam wszystkie naklejki i klucz, niestety nie ma partycji Recovery i płytki z systemem. Ktoś może wie, gdzie ściągnąłbym czystą Vistę? Z torrentów trochę się cykam, czy ktoś tam czegoś nie dodał od siebie :)
Już mam, do zamknięcia