-
Szyfrowanie dysku
Hej, chcę zabezpieczyć kompa bo trzymam tam teraz trochę danych do pracy i jak by ktoś mi ukradł lapka to by był przypał. Chicałbym mieć coś takiego co po wyłączeniu komputera przy logowaniu będzie kazało wpisać hasło i żeby nie było możliwości pominięcia tego w żaden sposób. Tak samo jak po wyjęciu dysku aby bez hasła nie dało się danych odczytać?
Gdzieś mi się obił o uszy TrueCrypt. Powinienem się tym zainteresować czy może jest coś innego? I czy takie szyfrowanie wiąże się z jakimś ryzykiem i ile trwa jeżeli mam dysk SSD 120gb (rozdzielone między 2 partycje)
-
TrueCrypt, BitLocker, ew. jakas karta SD/SDHC zaszyfrowana TrueCryptem.
-
Zobacz ten poradnik o TrueCrypcie szyfrowanie dysku. Dysk SSD ma szybkie czasy dostępu więc nie wpłynie widocznie zaszyfrowanie partycji na płynność działania systemu. Wspiera Twój dysk szyfrowanie sprzętowe? Wiele dysków SSD posiada taki moduł w sobie wtedy nie ma żadnego narzutu wydajnościowego. Jest jeszcze BitLocker wbudowany w niektóre wersje systemu Windows.
-
przerzuciłem ważne rzeczy na zewnetrzny dysk i zaszyfrowałem obie partycje, efekt:
C zaszyfrowane i działa a D sie spierdolilo chociaż szyfrowanie zakonczone skucesem to odblokować nie mogę i explorator windowsa się wiesza jak chcę otworzyć