-
Laptop HP i system fan
Witam,
Jestem posiadaczem laptopa HP compaq CQ58
Nie uzywalem go dlugo okolo roku.
Teraz gdy go wlaczam dostaje error system fan 90B
Niemoge wejsc do pulpitu bo sie strasznie zacina komputer jedynie moge wlaczyc bios.
Da sie cos z tym zrobic jakis twardy reset albo cos ?
-
> The system fan is not spinning or not spinning properly.
> The temperature inside the case is too high and the fan cannot spin fast enough to remove the heat.
standardowa konserwacja układu chłodzenia: czyszczenie, sprawdzenie działania wentylatorów, w razie dalszych problemów wymiana pasty i wentylatorów
dodatkowo komp zapamiętuje, że miał problemy z przegrzewaniem i musisz go zresetować żeby go później używać z tego co czytam
http://support.hp.com/us-en/document/c01684768
ogólnie wszystko w pierwszym linku z google z oficjalnej dokumentacji HP by ci pomogło
-
Problem w tym ze niejestem wstanie go wlaczyc pojawia sie ekran wyboru
-Uruchom narzedzie do naprawy systemu
-Wlacz system normalnie
I gdy wybieram pierwsze to komputer wlacza niebieskie tlo (win7) i stoi z kursorem.
A gdy wybieram drugie to jest BSOD na 1 sec ze nie da sie przeczytac i sie restartuje
-
bo się wyłącza z powodu problemów z układem chłodzenia, windows nie wie, dlaczego nie może wstać to oferuje naprawę, ale nie może jej wykonać, bo BIOS chroni flaki przed przegrzaniem i wyłącza kompa
BSOD tez może być z przegrzania, albo uszkodzenia systemu plików powstałego na skutek nagłego wyłączenia
ogarnij to chłodzenie, później zajmiesz się systemem
-
Wiec tak
Wymieniłem paste i wyczysciłem kurz.
Jednak teraz monitor / matryca sie nie wlacza gdzie szukac przyczyn i rozwian ?
#Edit
Nawet dioda sie nie zapala na monitorze
-
stawiam na odpięte kabelki gdzieś :p
-
Dobrze wszystko juz działa.
Tylko teraz wciaz system sie nie uruchamia.
@zakius
Próba naprawy systemu zostawia go na niebieskim tle, a wlaczenie normlanie powoduje BSOD
-
no bo system jest uszkodzony, pozostaje postawić na nowo
chociaż jakbyś dał radę spisać bsoda to by może pomogło
-
a dane da sie jakos uratowac ?zakius
-
nie wiemy w jakim stanie jest system plików, najlepiej jakbyś dysk przełożył do innego kompa i wziął co potrzebujesz. chociaż może wystarczyć postawienie systemu bez formatowania by zachować wszystkie dane
-
Nagralem to i z klatki pisze tak
UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME
TECHNICAL INFORMATIONS
STOP : 0X00000ED
@zakius
-