-
Format bez płyt?
Witam,
Dostałem "do ogarnięcia" laptop, bo zaczyna mulić. Pomijając już stopień tego zjawiska (wciąż da się pracować) chciałbym przeprowadzić format, czy tam factory reset.
Niestety nie widzę programu dostarczonego z laptopem do tego zadania (lub został usunięty?). System to 32-bitowa Vista, laptop firmy Gateway.
W ustawieniach przywracania systemu brak opcji "ustawienia fabryczne" itp., nie znam Visty, nie wiem gdzie szukać, płyty z systemem nie mam.
W opcjach dysku nie widzę partycji recovery.
Oprócz ustawień początkowych chciałbym sformatować partycje na nowo, bo obecnie są 3: jedna z systemem i 2 poboczne, puste - też nie wiem w jakim celu są ustawione.
Jako, że zwłaszcza to zadanie wydaje mi się niemożliwe wpadłem na pomysł utworzenia obrazu systemu i po wypaleniu tego na pena, sformatowanie dysku i ustanowienie jednej partycji.
Tylko w ten sposób przeniosę nieczyszczone śmieci sprzed formatowania, czyli robota głupiego.
Ostatnim pomysłem wydaje mi się kupienie nowego systemu (pirata nie chcę) i wtedy pójdzie łatwo - tylko, że pomysł inwestowania w tę maszynę średnio pasuje. Chociaż teraz XPki są tanie (vistę chyba sobie daruję).
Czy ktoś zna jakąś metodę żeby coś z tym zrobić? Choćby przywrócenie ustawień fabrycznych systemu; później zrobiłbym obraz i sformatował dysk.
-
Wyciągnij klucz z rejestru(są od tego programy), zrób pełen format, zainstaluj system na nowo i wklep posiadany klucz. Laptop pewnie został sprzedany z systemem na licencji oemowej więc nie powinno być problemu. Klonowanie systemu jak sam zauważyłeś to będzie robota głupiego moim zdaniem.
Ew. jeśli to komputer do skype, neta, filmów - postaw np. Ubuntu.
-
Bedzie nawet latwiej, bo na spodzie obudowy jest naklejka z numerem.
Tylko problem w tym, ze nie moge znalezc czystego obrazu Visty- gdybym go mial nie byloby ptoblemu.
Nigdy nie pobieralem pirata, czy gdybym pobral wersje z darkwareza, to czy ona nie bedzie od razu scrackowana? Jesli moge wpisac swoj klucz to jestem w domu :-)
-
To zależy od wrzutki, ale na 100% są takie bez loadera(wpisanego już klucza/nie skrackowane). Niestety teraz nie mam jak linka wyszukać a Visty pod ręką nie mam. Więc tak, będziesz mógł swój klucz wklepać.
-
Super, bardzo dziekuje.
Ostatnie pytanie: laptop jest starenki (min. 9 lat), na pokladzie Intel Pentium Dual Core 1,73GHz, 2 GB RAM ddr2 667MHz - czy w takim wypadku nie byloby korzystniej zainstalowac Windowsa XP? Na Allegro wersja box jest tania, a chyba mniejsze wymagania sprzetowe dzialaja na korzysc?
-
Pytanie, czy znajdziesz sterowniki bo to z tym główny problem jest. ;)
-
@Sin ;
Kod:
http://www.writeurl.com/publish/9pqb1bhqzzll2fmw6m3g
tutaj sa czyste obrazy windows
-
Z tego pamiętam po wpisaniu serialu na stronie Ms można ściągnąć .iso systemu.
-
Serdecznie wszystkim dziekuje. Pobralem "czysta" (tj. bez cracka itp.) wersje i wpisalem klucz z naklejki. Wszystko pieknie dziala.
Temat chyba mozna zamknac? :-)