-
wjazd na rondo
jest sobie 3-pasmowe rondo z 2-pasmowym wjazdem. z którego pasa dojazdowego można na które pasy na rondzie wjechać?
wariant A, wg mnie poprawny:
https://i.imgur.com/88YME4L.png
wariant B, wersja mojego kumpla:
https://i.imgur.com/FBwjtQ6.png
przed rondem ani na nim nie ma żadnych znaków które wymuszały by wybór pasa w zależności od pasa dojazdowego lub kierunku jazdy za rondem.
-
Teoretycznie tak jak wariant b, z tym, że trzeba pamiętać o tym, że niektórzy objeżdżają całe rondo na skrajnym, albo blokują go z racji chęci zmiany pasu. ^^,
-
Prawy pas na rondzie powinien służyć tylko do skrętu w prawo, ostatecznie do jazdy prosto, więc strzelałbym w wersję B.
-
-
Jeżeli prawy pas został poszerzony przed rondem (prawy zajmuje tak jakby powierzchnię dwóch) to z można z niego wjeżdżać na skrajny prawy i środkowy. Pojazd znajdujący się po prawej stronie ma pierwszeństwo przy zmianie pasa. Chuj. Kwestia interpretacji przepisów. Jakbyś z prawego pasa na rondzie wjechał na środkowy i ktoś by cię stuknął, to prawdopodobnie nawet policja nie wiedziałaby czyja to wina. Z tych obrazków to nic nie można wywnioskować, trzeba by było odnieść się do jakiegoś prawdziwego ronda.
-
Przeciez na takich rondach to sie wszystko dzieje xD sam tez czasem na takim rondzie zagapie sie i zlym pasem wjade no i potem kombinuje sobie jak tu zmienic pas w trakcie jazdy na tym rondzie. Według mnie i wersja A i B są poprawne i w przypadku gdy ten z lewego pasa będzie chciał zajac srodkowy i ten z prawego, to ten z lewego musi uwazac by nie puknac tego z prawej bo będzie jego wina. Teorytycznie chyba powinno się trzymac lewej gdy zamierzamy zawracac/skrecac w lewo, a prawego gdy chcemy w prawo badz prosto. CHociaz w sumie dawno miałem teorie nie zastanawiałem sie nad tym.
-
przypadkiem jak są 3 pasy na rondzie to są 3 pasy wjazdowe? Jeszcze nie widziałem takiego aby z 2 wiazdów było 3 i to jeszcze bez znaków poziomych czy linii..
-
Najlepiej będzie jak podasz dokładny adres/link do Google Maps.
No chyba, że to fikcyjne rondo to po co rozmyślać?
-
-
Generalnie z prawego pasa juz na rondzie nie powinienies wjezdzac na srodkowy, wjechales na prawy to skrecasz w prawo, chociaz widze ze kazda droga na wyjezdzie z ronda ma 2 pasy takze moglbys zajac prawy a ktos ze srodkowego na lewy. Nawet wtedy ten ze srodkowego nie wie czy ty chcesz jechac dalej tym prawym czy juz skrecasz wiec moze byc stuk :d Takie rondo powinno miec swiatla i wtedy by bylo wyjasnione. Problem jest juz nawet przy rondach 2 pasmowych, ludzie nie ogarniaja do czego sluzy wewnetrzny pas i zapierdzielaja zewnetrznym po calym rondzie....
-
O ile znaki nie mówią inaczej, to zarówno z lewego jak i z prawego pasa wjazdowego można wjechać na środkowy pas na rondzie - z tą uwagą, że w sytuacji gdy dwaj kierowcy chcą to zrobić jednocześnie, kierowca na prawym pasie będzie miał pierwszeństwo.