-
nowy procek pod 1155
Mam dwie nowe płyty pod socket 1155. Jako że się nie znam proszę was o pomoc. Znajdzie się jakiś sensowny procek za 600-800zł (max) czy lepiej będzie kupować inną płytę ?
Do tego mam zasilacz 450W - uciągnie? W kompie będzie ssd, starsza karta graficzna(pod drugi monitor) i tyle.
-
jakie to płyty? ssd warto jednak pod sata3
tania płyta pod 1150 kosztuje 200zl
cepy pod 1155 to, no i5 dorwiesz non-k także jak płyty na siódmej serii bierzesz ivy, jak na szóstej upewnij się że obsługują ivy albo bierz Sandy
-
Ja bym ciut dołożył do procka i załadował tam i5 3470
http://www.morele.net/procesor-intel...i53470-498899/
a zasilacz 450w powinien dać radę jak masz jakąś przeciętną kartę graficzną.
ewetualnie zmiana na LGA1150 i i5 4460, ale różnicy w wydajności żadnej xD
-
kupować ivy nie mając pewności co do biosu słabo, no ale ma g550 o ktorym nie napisał takze mógłby zaktualizować w razie potrzeby
-
Zakładam że i5 3470 będzie obsługiwany przez płytę. Generalnie 3470 i 2500 są w tej samej cenie. Czy w pierwszej kolejności 3470 jeżeli płyta będzie ok?
-
w pierwszej kolejności odpal kompa na tym g550 i zaktualizuj, przy okazji czytając, czy na pewno obsługuje
później zamawiasz 3470
-
Teoretycznie 3470 jest trochę lepszy od 2500 i żre mniej prądu.
http://www.benchmark.pl/ranking/poro...l-core-i5-3470
Zależy też czy musi być koniecznie nowy, bo jak nie to możesz wziąć 2500K i podkręcić ;d
idzie kupić w okolicach 600zł i do tego chłodzenie jakieś zmieścisz się w 800zł
-
Cytuj:
joozioom napisał
podkręcić
na h61? proszę cię...
i nie, nie ma być nowy, ma być tani i zauważalnie lepszy od g550
-
wszyscy się srają z tymi chipsetami i marudzą
oczywiste jest że mega jakoś tego procka nie ukręci, ale coś tam zawsze wyskrobie
jak miałem jeszcze desktopa to przez jego życie przewinęły się różne tanie gówno-płyty i boxowe chłodzenie a zawsze podkręcałem ;p
ostatni był core2quad q6600 i z 2,4gHz przekręciłem na 3,3 stabilne ale boxowy cooler wiec nie chciałem go katować i działał na 3,1
#edit od 3,4 gdzieś walił bsody bo płyta na więcej nie pozwalała, chyba nie mogłem wyregulować napięcia na ramie czy coś tam, nie pamiętam xD
-
na h61 nawet bclk nie zmienisz
-
okej, cofam to co napisałem, Zakius ma całkowitą rację
poczytałem chwilę i nie sądziłem że tyle aż się pozmieniało, a moja wiedza o OC na ten moment jest przestarzała xD
-
Mam na sprzedaż i5 2320 za 390zł z wliczoną wysyłką, jak coś to wysłałem wiadomość na pw, jeśli chcesz coś mocniejszego to też się coś znajdzie.