witam tutejszą gawiedź,
czy ktoś bawi się w bractwach rycerskich? Gdzie najlepiej zakupić sworda i armora? Czy często jeździ się na festiwale? Czy warto zapisać się do bractwa i czy jest to drogie hobby?
Wersja do druku
witam tutejszą gawiedź,
czy ktoś bawi się w bractwach rycerskich? Gdzie najlepiej zakupić sworda i armora? Czy często jeździ się na festiwale? Czy warto zapisać się do bractwa i czy jest to drogie hobby?
Bawiłem się w to 3 lata.
Z tym najlepiej popytaj już w lokalnym bractwie, często mają zaprzyjaźnionych rzemieślników u których mają zniżki.
Zależy od tego czym dysponujesz, jeżeli masz full blachy i pieniądze na wyjazdy są one dosyć częste.
To tak samo jakbyś zapytał czy warto chodzić na basen.
Blachy to jakieś 3-5k, strój cywilny 500-800pln.
W razie większej ilości pytań wal śmiało.
@Hyakinthos ; nie mówię tu o outficie chłopa tylko porządnego szlachcica! Ciężko raczej samemu będzie zrobić odlewy do pasa, jakąś sakwę ze skóry, etc etc.
https://i.imgur.com/BcSc6PA.jpg
deal with it
no chłopki air w chuj :D
Takie buty to wiadomo, ze samemu mozna ogarnac i cos sklecic. Jednak jak chce sie porzadne(nie twierdze, ze te sa badziewne ,bo fajnie ci wyszly) wysokie buty to musisz isc do rzemieslnika.
Co do stroju to sam to mozesz zrobic nie wydajac absurdalnych 800 zlotych. Oczywiscie pojdzie hajs na rzeczy typu pas, sakwiekwa, ww buty. Ja umiem i lubie szyc wiec stroj sam zrobilem jedynie proszac o porade ludzi ktorzy dluzej ode mnie to robia.
Co do armora... Zalezy jaki okres. Pelne blachy to droga zabawa, ale tylko w pozniejszych okresach byla. Ja bylem w XIII wiecznym bractwie i nie tak drogo to wychodzilo.
Niektore rzeczy takie jak np kolczuga sam mozesz zrobic, wiec tez mozna zaoszczedzic. Przeszywanice tak samo i pare innych rzeczy tez by sie znalazlo. Chyba, ze srasz hajsem i chcesz po prostu kupic sobie wszystko gotowe.
a jest jakiś godny uwagi sklep internetowy z ekwipunkiem? znalazłem kilka na google ale wolę jakąś propozycję czegoś dobrego
Podeślij jak możesz jakiś sklep
znalazłem jakiś goods.pl ale przeczytałem artykuł w którym odradzano ten sklep i bardziej proponowano zrobić u jakiegoś "kowala", ale pewnie zamówienie miecza u kogoś takiego kosztuje ponad 1000?
Ja tylko dodam, że jeśli chodzi o tkaniny na stroje, to chyba najsensowniejszy wybór i ceny ma teona na allegro (tylko ja nie bawię się w reko, a LARPY - więc tkaniny te mogą być niekoniecznie historyczne).