Elo, jutro przychodzi mi nowy laptop i chciałbym go zachowac w miare dobrym stanie przez dluzszy czas. Jakie programy/antywiry darmowe sciagnac zeby mi chronily system nie zamulajac go jakimis dodatkami
Wersja do druku
Elo, jutro przychodzi mi nowy laptop i chciałbym go zachowac w miare dobrym stanie przez dluzszy czas. Jakie programy/antywiry darmowe sciagnac zeby mi chronily system nie zamulajac go jakimis dodatkami
A co pan myśli o Linuxie
Eset - lekki, nie inwazyjny, skuteczny. Prosty w obsłudze i ewentualnej konfiguracji.
unchecky: jak nie umiesz czytać to za ciebie odznacza gratisy w instalatorach
i jeśli jeszcze tego nie masz to zainstaluj mózg i będzie dobrze
Polecam bitdefendera 2015. Mialem przez pol roku. Co prawda dokuczal mi troche, ale blokowal doslownie wszystko. Ma tez wbydowany solidny system przelewow przez neta, bezpieczny.
Ps: zamula troche i opoznia start systemu
Jak się nie nauczysz nie ściągać gówna i nie klikać gdzie popadnie to nic Cię w zadowalający sposób nie ochroni przed syfem. Od roku nie mam antywirusa na windowsie 8.1 i żadnego syfu nie ma.
1. odinstalowujesz jave (java to nie javascript i do niczego ci to nie potrzebne a naraża cię na ataki)
2. zawsze masz zaktualizowanego windowsa/flasha/przeglądarkę
3. exeki odpalasz tylko z zaufanych źródeł więc uważaj skąd ściągasz torrenty
4. nie odpalasz .pdf / .doc z jakichś emaili typu FAKTURA OD ALEGRO WEZWANIE DO ZAPŁATY
5. nie instalujesz anty virusa bo one i tak huja mogą a tylko kradną ram
6. zrobione
polecam pozdrawiam, wystarczy nie być jebanym kretynem a jakakolwiek infekcja jest praktycznie nie możliwa
No tak, użycie 85MB~ w peaku dla eseta jest tak odczuwalne przy obecnych komputerach gdzie każdy ma przynajmniej 4GB. Plus dam sobie rękę uciąć, że 3/4 użytkowników zakładających "posiadanie mózgu" nie ma go wcale. Tak się wam tylko wydaje. :) Nie wspomnę o całej reszcie osób(Przeciętny Kowalski, Smith, Ivanow etc.) używających komputera, dla których AV to konieczność a naczytają się takich pseudoznawców w internecie.
ty tam morde zamknij ziomek i szanuj ram bo ciebie nikt o zdanie nie pytał pozdro 600