-
Wymiana HDD
Witam.
Mój obecny dysk twardy chyba zwalnia pracę komputera. Jest to dysk sata ze starego laptopa. Test wykazał kilka błędów (bad sectory). Windows 7 w teście wydajności daje mu tylko 2.9pkt.
Zastanawiałem się nad kupnem dysku ssd: http://x-kom.pl/p/208161-dysk-ssd-tr...a-ssd-370.html
Czy on poprawiłby sprawność systemu? Mam wrażenie, że uruchamia się coraz wolniej...
Mój obecny sprzęt:
ASRock H61M-DGS
Intel Pentium G2020 (Ivy, 2,9Ghz)
Ram 2x2GB (różne marki i specyfikacje)
Hitachi 320GB 2,5"
Stary Chieftec 450W
Minusem SSD jest niska pojemność (większe są zbyt drogie) i mam do wyboru ssd 128gb na system i ew stary dysk na pliki albo WD Blue 1TB w tej samej cenie.
Co myślicie?
-
pytasz nas czy ci potrzebny 128gb ssd czy 1tb hdd?
ja bym nie zostawił dysku który sypie bad sectorami
-
Poki ci dysk dziala to rob kopie waznych danych i go zmieniaj.
-
@up Dysk na pewno wymieniam.
@2up Pytanie tylko czy dysk SSD przyśpieszy pracę komputera, czy nie będzie znaczącej różnicy w szybkości przy codziennym użytkowaniu w porównaniu do tradycyjnego HDD.
-
Jakikolwiek sprawny dysk w twoim przypadku przyspieszy komputer. Skopiuj dane ze starego dysku i przeskanuj go dokładnie pod kątem błędów specjalnymi programami (mam aktualnie pustkę w glowie, pamiętam tylko hp cos tam) chłopaki Ci pomogą
-
Skoro masz dysk ze starego laptopa to masz 5400rpm 2,5". Wymiana na każdy nowy dysk przyśpieszy odczuwalnie pracę, bo wspomniany WD to 7200. Co do SSD vs HDD - zobaczysz znaczącą różnicę w codziennej pracy.
-
Powiedz jak duży ci potrzeba ten dysk, zobacz ile masz w tej chwili miejsca zajętego na dysku, ja zmieniłem dysk w lapku na ssd o pojemności 256 GB i mimo że mam zainstalowanych kilka gier i programów nadal mam ponad 150 GB wolnej przestrzeni. Zapłaciłem za dysk jakieś 400 zł ale były to najlepiej wydane pieniądze do tej pory, różnica w pracy laptopa jest ogromna, już rozumie dlaczego znajomi mówią że jak raz przesiądziesz się na ssd to już nie będziesz chciał wrócić do hdd.
-
Najlepsza opcja to dysk SSD na dysk i najczesciej uzywane programy i drugi HDD na dane. Kosztowo wychodzi, ale dysk SSD zajebiscie mocno przyspiesza prace na komputerze.
-
Dokładnie o takie opinie chodziło. Zamawiam SSD. Dzięki torgi
Temat raczej można już zamknąć
-