-
Zwrot pieniędzy
Sprawa jest taka, ze kupilem sobie buty, ktore potem wymienilem na taki sam model w ramach gwarancji, a pozniej musialem je znowu oddac, z tego samego powodu, co wczesniej. Za pierwszym razem buty wymienili od reki, za drugim, jak powiedzialem, ze chce zwrot pieniedzy, to juz tak kolorowo nie bylo.
I moje pytanie jest takie, jesli moje zgloszenie zostalo przyjete w poniedzialek 6 lipca, to czy moge 21 lipca we wtorek (jesli do tego czasu sie nie odezwa) udac sie do sklepu i zadac od razu gotowki?
-
a chodziles w tych butach? ile?
-
@Imonek ;
Nie wiem jak ze zwrotem, ja miałem tak z salomonami, po roku noszenia oddałem na gwarancje, wymienili na nowe ( mogłem wybrać przedział cenowy ten który zapłaciłem ). Po kolejnym roku znów ta sama usterka , okazało się, że mają promocję ( Kup 2 pary, 3 dostaniesz za 1 zł) . No i ta reklamacyjna para liczyła się do promocji. W sumie wyszło na to, że kupiłem 3 pary butów w cenie 1. Widomo za te pierwsze też musiałem zapłacić ale 2 lata wczesniej. Nie zawsze wymiany są takie złe ;p
-
[QUOTE=incb;8930101]a chodziles w tych butach? ile?[ QUOTE]
Pierwsza pare kupilem w marcu, i chodzilem w nich do czerwca. W czerwcu wymienili mi od reki na nowe. Pochodzilem w nich 3 tygodnie i zauwazylem, ze znowu sie rozklejaja, wiec sie wkurzylem i od razu dalem znowu na gwarancje z zadaniem zwrotu pieniedzy. I tu sie wlasnie pojawia pytanie, czy 15 dnia od zlozenia reklamacji, jesli wczesniej nie dostane od nich odpowiedzi, to czy moge isc do tego sklepu i z automatu zadac gotowki, chocby nie wiem co?
-
teoretycznie tak, masz jakąś gwarancje i możesz z niej korzystać, druga sprawa czy Ci ją uwzględnią. Dają odp. że źle użytkowałeś czy cokolwiek i dupa. Łatwiej im wymienić na inne niż oddać hajs, wiadomo. W każdym razie walcz o swoje, bo buty z targu za 3 dyszki dłużej trzymią. :P
-
A jakby w razie czego postraszyc ich audytem uokiku albo rzecznika praw konsumentow, to moze im zmieknac wtedy rura?
-
@Imonek ;
i co
bo jestem ciekaw
-
-
@hucksteR ; @Szantymen ;
Dostalem takiego smsa dzien przed uplynieciem 14 dni:
[QUOTE]Informujemy, iż uwzględniono reklamacje <numer> Sprzedawca bez nadmiernych niedogodności wymieni wadliwy towar na wolny od wad albo zaproponuje inną przewidzianą przepisami prawa realizację uprawnień. Zapraszamy do Warszawa Galeria Mokotów Sizeer S265.[QUOTE]
Przyszedlem tam i powiedzialem, ze chce zwrot pieniedzy i mi normalnie oddali kase.
-
Dla potomnych, Z WIELKĄ UWAGĄ REKLAMUJCIE towar na GWARANCJĘ zakupiony po 24 grudnia. W większości wypadków 100 razy lepiej jest reklamować z rękojmi niż gwarancji. Gwarancja może np. obciążać nas w przypadku reklamacji i kosztów reklamacji, może się przedłużać ( rękojmia 14 dni kalendarzowych na ustosunkowanie się) itd., itd.