Witam.
Dzisiaj przyjedzie do mnie kurier z dokumentami do przedłużenia umowy z Play i telefonem. Spodziewam się, że będzie mnie pospieszał, a chciałbym przeczytać umowę w całości. Ile mam na to czasu i jaki jest na to paragraf?
Wersja do druku
Witam.
Dzisiaj przyjedzie do mnie kurier z dokumentami do przedłużenia umowy z Play i telefonem. Spodziewam się, że będzie mnie pospieszał, a chciałbym przeczytać umowę w całości. Ile mam na to czasu i jaki jest na to paragraf?
Sprawdz czy nie dostałeś tych dokumentow również mailem.
Masz czas na czytanie po podpisaniu. Masz 14 dni na odstąpienie od umowy zawartej na odległość/poza lokalem przedsiębiorcy - twój dom też się liczy.
Cytuj:
Kodeks Cywilny
Art. 545. § 2.
W razie przesłania rzeczy sprzedanej na miejsce przeznaczenia za pośrednictwem przewoźnika, kupujący obowiązany jest zbadać przesyłkę w czasie i w sposób przyjęty przy przesyłkach tego rodzaju; jeżeli stwierdził, że w czasie przewozu nastąpił ubytek lub uszkodzenie rzeczy, obowiązany jest dokonać wszelkich czynności niezbędnych do ustalenia odpowiedzialności przewoźnika.
Cytuj:
Rozdział 9 Ustalenie stanu przesyłki, dochodzenie roszczeń
Art. 74. 1. Jeżeli przed wydaniem przesyłki okaże się, że doznała ona ubytku lub uszkodzenia, przewoźnik ustala niezwłocznie protokolarnie stan przesyłki oraz okoliczności powstania szkody. Przewoźnik wykonuje te czynności także na żądanie uprawnionego, jeżeli twierdzi on, że przesyłka jest naruszona.
Może nie jest to typowa przesyłka, ale według mnie możesz przejrzeć wszystko na spokojnie.
No dobra, można sprawdzić zawartość pudełka z telefonem tak by wykluczyć jego uszkodzenie ale czytać umowę, która ma z 4 strony drobnego tekstu wymagającego dużej uwagi przy czytaniu? Równie dobrze mogę zamówić książkę i powiedzieć kurierowi, że muszę ją przy nim przeczytać żeby sprawdzić czy wszystko jest z nią w porządku.
Bierzesz przyjmujesz wszystko po podpisaniu dokumentów u kuriera, masz 10 dni na przeczytanie i jak by coś było nie tak odstąpienie od umowy.
Nie musisz czytać tego przy kurierze. Powinna CI to przedstawić osoba z którą umawiałeś się wstępnie o na podpisanie umowy przez telefon.