Zakładanie własnej firmy jest zarówno ekscytująca i daje ogromną satysfakcję, ale także jest pełne wielu wyzwań. Powinieneś wziąć pod uwagę poziom zaangażowania, który będziesz potrzebować.
Sukces twojej firmy będzie częściowo zależny od twojej postawy i umiejętności. Oznacza uczciwe podejście do takich kwestii jak – twoja wiedza, sytuacja finansowa i cechy charakteru, które wnieść do nowej firmy.
Zaangażowanie, motywacja, wytrwałość i wsparcia ze strony rodziny i przyjaciół będą Ci towarzyszyć na drodze przekształcenia pomysłu na biznes w rzeczywistość i będą szczególnie ważne w pierwszych, często trudnych momentach.
Ten poradnik pomoże Ci podjąć decyzję, czy masz to, czego potrzeba do rozpoczęcia działalności gospodarczej. Przedstawia również codzienność przedsiębiorcy zakładającego nowy biznes oraz określa umiejętności i cechy, których będziesz potrzebować aby odnieść sukces.
Czy jesteś gotowy aby zacząć?
Utworzenie własnej firmy wymaga pełnego zaangażowania. Jednym ze sposobów, aby dowiedzieć się jak wygląda codzienne prowadzenie firmy jest porozmawianie z przedsiębiorcami. Oto niektóre z wyzwań, o których powinieneś pomyśleć.
Osobiste poświęcenie
Fizyczne i emocjonalne wymagania związane z zakładaniem firmy nie powinny być niedocenione. Rozpoczęcie działalności gospodarczej to wydarzenie, które zmienia całe życie i wymaga ciężkiej pracy przez wiele godzin, szczególnie na początku.
Niepewność finansowa
Mogą nadejść czasy niepewności finansowej i może to mieć znaczący wpływ na Ciebie i twoją rodzinę. Na przykład, może będziesz musiał zrezygnować z wakacji. Jeśli zainwestowałeś swoje oszczędności lub zastawiłeś dom aby założyć firmę, w najgorszym wypadku ryzykujesz utratę inwestycji, a nawet domu.
Utrata firmowych bonusów
Zakładanie firmy oznacza, że nie będziesz już mógł skorzystać z firmowych bonusów dla etatowych pracowników. Obejmuje to utratę takich przywilejów jak uprawnienia emerytalne, chorobowe, płatny urlop.
Samotność
Bycia własnym szefem może być satysfakcjonującym doświadczeniem. Jednakże, branie na siebie całej odpowiedzialności za powodzenie biznesu może sprawić, że poczujesz się samotnie. Jeśli nie nawiążesz sieci kontaktów, nie będzie nikogo, aby podzielić się opinia odnośnie twoich pomysłów.
Ocena cech przedsiębiorcy
Badania pokazują, że przedsiębiorcy, którzy odnieśli sukces w biznesie odznaczają się pewnymi wspólnymi cechami.
Typowy przedsiębiorca ma następujące cechy:
Pewności siebie
– wiary w siebie i pasja związana z twoim produktem lub usługą – twój entuzjazm powinien przekonać ludzi do twoich pomysłów.
Stanowienie o sobie
– przekonanie, że wynik zdarzeń zależą od własnych działań, a nie są zależne od czynników zewnętrznych lub działań innych ludzi.
Samodzielność
– zdolność do podejmowania inicjatywy, samodzielnej pracy i rozwijania własnych pomysłów.
Ocena sytuacji
– umiejętność otwartego myślenia podczas słuchania rady innych osób, biorąc pod uwagę własne cele biznesowe.
Zaangażowanie
– gotowość do osobistego poświęcenia pracując wiele godzin i tracąc czas wolny.
Wytrwałość
– zdolność do dalszego działania pomimo niepowodzeń, braku bezpieczeństwa finansowego i narażenia na ryzyko.
Inicjatywa
– bycie zaradnym i proaktywnym, zamiast przyjmowania postawy “poczekamy i zobaczymy’.
Ocena umiejętności biznesowych
Jako właściciel firmy potrzebujesz podstawowych umiejętności do wdrażania własnych pomysłów aby zapewnić nowej firmie przetrwanie w dłuższej perspektywie.
Powinieneś zacząć od oceny własnych umiejętności oraz wiedzy. To pomoże Ci podjąć decyzję, czy musisz nauczyć się nowych umiejętności lub skorzystać z pomocy z zewnątrz poprzez delegowanie obowiązków, rekrutację i outsourcing.
Kluczowe obszary umiejętności biznesowych
Zarządzanie finansami
– obejmuje umiejętne planowanie przepływów pieniężnych, zarządzanie wierzytelnościami i utrzymywanie dobrych relacji z bankiem i księgowym.
Aby uzyskać więcej informacji, zobacz poradnik zarządzanie przepływami pieniężnymi: podstawy.
Rozwój produktu
– umiejętność tworzenia długoterminowych planów rozwoju produktu oraz umiejętność identyfikacji osób, procesów i materiałów potrzebnych do ich realizacji.
W celu stworzenia takich planów będziesz musiał poznać konkurencję i potrzeby klientów.
Zobacz poradniki zrozum swoich konkurentów i poznaj potrzeby swoich klientów.
Zarządzanie ludźmi
– obejmuje kierowanie rekrutacją, rozwiązywanie sporów, motywowanie pracowników i kierowanie szkoleniami. Dobre zarządzanie ludźmi pomoże pracownikom współpracować jako dobrze funkcjonujący zespół. Zobacz poradnik umiejętności i szkolenia dla dyrektorów i właścicieli przedsiębiorstw.
Planowanie biznesowe
– umiejętność oceny mocnych i słabych stron firmy i planowanie zgodnie z nimi. Zobacz przewodnik przygotowanie biznes planu.
Umiejętności marketingowe
– rozsądne podejście marketingowe pomoże Ci rozpocząć i nadzorować działania związane ze sprzedażą i marketingiem, analizować rynek, określić punkty sprzedaży dla twoich produktów. Zobacz poradniki pisanie planu marketingowego, oraz analiza rynku i raporty rynkowe.
Zarządzanie relacjami z dostawcami
– umiejętność identyfikowania dostawców i pozytywnego zarządzania relacjami z nimi. Zobacz poradniki zarządzanie dostawcami i wybór odpowiednich dostawców.
Umiejętność sprzedaży
– bez sprzedaży twoja firma nie przetrwa i nie będzie rozwijać się.
Powinieneś potrafić zidentyfikować potencjalnych klientów i ich indywidualne potrzeby, skutecznie przedstawić produkty i usługi oraz zamienić potencjalnych klientów w rzeczywistych. Zobacz poradnik skuteczne dotarcie do klientów.
Ocena analizy rynku
Powinieneś dokładnie przeanalizować swój rynek docelowy oraz konkurentów.
W powszechnym mniemaniu przedsiębiorcy, którzy ponieśli porażkę, nie mieli wystarczających środków finansowych lub odpowiedniego zespołu pracowników. Nowe firmy często upadają, ponieważ właściciele nie poświęcili wystarczająco dużo czasu na przeanalizowanie ich pomysł na biznes oraz jego zdolności do utrzymania się na rynku.
Możesz zastosować pewne kryteria, aby przeanalizować rynek:
• Czy twój produkt lub usługa spełnia lub tworzy potrzebę wśród konsumentów?
• Czy możesz zidentyfikować potencjalnych klientów?
• Czy twój produkt lub usługa przetrwa mijające trendy lub je wykorzysta zanim miną?
• Czy Twój produkt lub usługa jest, unikalny, inny i lepszy niż ten oferowany przez konkurencję?
• Z jaką konkurencją produkt lub usługa będzie się zmagał – lokalną, krajową, globalną?
• Czy produkt jest bezpieczny?
• Czy twój produkt lub usługa są zgodne z odpowiednimi przepisami?
• Czy możesz sprzedać produkt / usługę po cenie, która zapewni odpowiedni zysk?
Analiza rynku może odegrać ważną rolę w odpowiedzi na wiele z tych pytań i zwiększyć twoją szansę na sukces.
Szczegółowość przeprowadzonej analizy będzie zależeć od czasu i funduszy jakimi dysponujesz. Możesz:
• nieformalnie zasięgnąć opinii znajomych
• porozmawiać z przedstawicielami branży i kolegami
• zbadać opinię publiczną, czy korzystałaby z twojego produktu lub usługi
• zapytać klientów konkurencji jakich ulepszeń oczekują
• utworzyć grupę fokusową aby przetestować produkt lub usługę
• monitorować działania konkurentów
• sprawdzić co sprawdziło się, a co nie w danej branży lub niszy rynkowej
• przeanalizować dane ekonomiczne i demograficzne
Im więcej informacji zbierzesz, tym lepiej będziesz przygotowany aby zmienić swój pomysł na biznes w sukcesu.
Ocena zaangażowania finansowego
Zapewnienie właściwego finansowania dla nowej firmy ma kluczowe znaczenie, ponieważ nie ma gwarancji, że firma zacznie od razu zarabiać.
Powinieneś dążyć do posiadania rezerw finansowych, które wystarczą na kilka miesięcy bez dochodów z prowadzonej działalności gospodarczej. Porady na temat jak utrzymać się na rynku w pierwszych miesiącach działania firmy, można znaleźć w przewodniku: jak dam sobie radę zanim moja firma się rozkręci?
Musisz uczciwie podejść do twoich funduszy na założenie firmy. Jeśli nie masz wystarczająco dużo środków aby dać sobie radę aż firma zaczynie zarabiać, to nie jesteś gotowy aby rozpocząć działalność.
Bycie realistą na tym etapie pomoże zaoszczędzić sporo cierpienia. Jeśli zdecydujesz się na rozpoczęcie nowej działalności gospodarczej bez wystarczających środków finansowych, utrzymanie się na rynku będzie niezwykle trudne. Aby uzyskać więcej informacji, zobacz poradnik wybieranie odpowiedniego finansowania dla nowej firmy.
Istnieje wiele różnych źródeł finansowania na rozpoczęcie działalności, w tym kredyty bankowe, kredyty w rachunku bieżącym i pożyczki. Skorzystaj z interaktywnego narzędzia od Invest NI aby wybrać najlepsze źródła finansowania dla twojej firmy.
Aby skorzystać z pomocy eksperta, skontaktuj się z księgowym, doradcą małych firmy lub managerem banku.
Studium przypadku
Paul Kruzycki odkrył w sobie żyłkę przedsiębiorcy podczas organizowania zjazdu organizacji charytatywnych i postanowił założyć własny biznes. Rozważne podejście do rozpoczęcia działalności firmy wysyłkowej sprzedającej piwo typu „ale”, Ales By Mail, okazało się bardzo istotne.
Co zrobiłem
Szczegółowo przeanalizuj swoje przedsięwzięcie.
“W dalszym ciągu pracowałem na etacie jako rzeczoznawca budowlany podczas opracowywania biznes planu, nawiązywałem kontakty aż poczułem, że mogę rozpocząć działalność. Chciałem być całkowicie przekonany, że moje przedsięwzięcie się powiedzie.”
“Wiedziałem również, że jeśli chciałbym otrzymać finansowanie na rozpoczęcie działalności musiałbym odpowiedzieć na trudne pytania takie jak, kim są moi klienci, jak będę reklamował mój biznes itp.”
“Poświęciłem bardzo dużo czasu na rozmowy z ludźmi z branży i szukanie informacji na stronach internetowych – jak inne firmy były zarządzane, na jaką skalę działały itp.”
Podejmij pracę w niepełnym wymiarze godzin aby zabezpieczyć się finansowo
„Wyniki mojej analizy pokazały, że Ales by Mail początkowo nie przyniesie mi dochodów, więc postanowiłem, że potrzebuję oszczędności do pokrycia moich wydatków przez sześć miesięcy. Następnie, pojawiła się okazja podjęcia pracy w charakterze konsultanta ds. nieruchomości.”
“Obecnie, poświęcam dwa dni na pracę konsultanta, dwa dnia na Ales By Mail. Piąty i szósty dzień poświęcam na najbardziej pilne sprawy.”
“Rozwijam moją firmę powoli dysponując ograniczonym budżetem. Praca w charakterze konsultanta pozwala mi na to.”
Weź pod uwagę lokalne otoczenie
“Poświęciłem 18 miesięcy na przygotowanie do rozpoczęcia działalności. Musiałem załatwić pewne sprawy zanim się zwolniłem. Na przykład, musiałem zaczekać aż mój dom będzie wyremontowany abym mógł pracować w domu.”
“Moja żona bardzo mnie wspierała. Wiem, że po ciężkim dniu mogę zwrócić się do mojej rodziny po wsparcie. To daje mi przekonanie, że moja decyzja byłą właściwa.”
Co zrobiłbym inaczej
“Poszukałbym więcej informacji na temat organizacyjnych aspektów prowadzenia działalności gospodarczej. Nie zdawałem sobie sprawy ile czasu potrzeba poświęcić na sprawy związane z podatkami, poszukiwanie klientów i robotę papierkową.”