Witam,
Co grozi za brak podbitych badan technicznych?
Co jezeli nie mam podbitego papierka, policja mnie zatrzyma i powiem, ze nie zabralem ze soba dowodu rejestracyjnego?
Wersja do druku
Witam,
Co grozi za brak podbitych badan technicznych?
Co jezeli nie mam podbitego papierka, policja mnie zatrzyma i powiem, ze nie zabralem ze soba dowodu rejestracyjnego?
ad 1. policjant zabierze dowód rejestracyjny i na pokwitowaniu możesz jeździć 7 dni albo wcale. zalezy chyba od humoru policjanta. o ile się nie rozpada to obstawiam, że bez problemu pojedziesz dalej.
ad 2. mandat 50zł i tak jak wyżej - o ile samochód się nie rozpada pewnie pojedziesz dalej. w innym wypadku zakaz dalszej jazdy.
mysle ze nic innego/gorszego Ci nie grozi, ale jakby ktoś jeszcze potwierdził moje słowa to byłoby fajnie.
Masakra. Gdzie nie czytam to niby jest do 500 pln za brak badan technicznych.... kiedy pokazesz DR i tam sa nieaktualne. Kiedy przy sobie nie masz DR to po prostu 5 dych i o ile auto jest w miare sprawne to smigasz dalej. Przeciez to prawo jest idiotyczne w tym momencie. A ja specjalnie zmienialem swiatla zeby badania zrobic, niepotrzebnie.
Przecież od 2 lat jak isistnie ten system ewidencji pojazdów to tam jest napisane do kiedy auto ma przegląd i OC. Policja ma też swoje bazy danych i ma tej podstawie możesz obskoczyć mandat albo za to ze zapomniałeś albo za to ze nie masz ważnych badań.
no i co ze cie sprawdza? ale dowodu i tak nie zabiora jak go nie masz przy sobie ;)