-
windows 8 - 8.1
Witam.
Sytuacja wygląda tak mam lapka sony z wgranym win 8 oryginalnym i zaktualizowałem go do 8.1 wszystko cacy ale już po 2 latach użytkowania dysk coś się pieprzy gwarancji nie ma to postanowiłem zmienić dysk i zainstalować na nowym dysku 8ke ale bez nakładek od sony tych wszystkich vaio care vaio srajo itp. Teraz nasuwa mi się pytanie jak wyciągnąć klucz oryginalny z biosu i jak sprawdzić którą 8ke zainstalować żeby klucz zadziałał (tzn czy mam 8ke professional czy home czy to nie ma różnicy).
I czy ten dysk będzie dobry?
http://allegro.pl/dysk-ssd-120gb-goo...305724200.html
-
-
tak, ten dysk będzie dobry. Co do wyciągania klucza - później przy aktywacji może Ci nie zadziałać ten klucz, gdyż zapewne masz Win8 w wersji OEM no i od strony prawnej Microsoftu nie będzie to do końca legalne. Proponowałbym o ile masz ukrytą partycję na dysku zrobić z niej obraz instalacyjny na płyty DVD no i z nich instalować Win8. Tak wiem, że będą śmieci od producenta, ale istnieje masa programów, które mogą Ci ładnie wyczyścić system ze śmieci preinstalowanych wraz z Windowsem
-
ok załóżmy że mam nowy dysk i dvd z recovery zgrane, instaluje ładnie pięknie aktualizacji z 50 GB z neta ściąga mamy windowsa i teraz jak wywalić śmieci producenta tzn. jakie to są konkretne programy do usuwania tego typu śmieci?