Zna ktoś może jakieś czynności którymi mógłby zajmować się technik logistyk na praktykach zawodowych w firmie transportowej ? Bardzo proszę o pomoc . :)
Wersja do druku
Zna ktoś może jakieś czynności którymi mógłby zajmować się technik logistyk na praktykach zawodowych w firmie transportowej ? Bardzo proszę o pomoc . :)
będziesz osobą od "Przynieś, Podaj, Pozamiataj", raczej nic ciekawego robić nie będziesz co najwyżej patrzył jak ktoś inny robi.
Musisz mieć dzienniczek praktyk, gdzie notujesz wszystko na bieżąco w stylu:
04/05/2015
Zapoznałem się z organizacją przedsiębiorstwa
05/05/2015
Zapoznałem się z wewnętrznymi zasadami BHP
itd, pierdolenie. Poza tym będziesz kimś w stylu "przynieś > podaj > pozamiata", ale musisz też wypełniać dokumenty (fakturki, PZ, WZ, CMR czy coś), wszystko to przynosisz do szkoły na zaliczenie, dostajesz 4 ocenki, dziękujesz i tyle
A mógłby mi ktoś powiedzieć czy listy przewozowe , zlecenia transportowe , faktury vat to wypełnia także taki spedytorek ? I co jeszcze prócz tego ? Z góry dzięki za odpowiedź . :)
Wszystkiego dowiesz się na miejscu, moim zdaniem CMR i inne to już nieco wyższa szkoła jazdy na początek praktyk, ale potem czemu nie? pezetki itd raczej cię nie ominą, bo to dokumenty wewnętrzne firmy xd Dużo też zależy od firmy
dużo zależy od firmy w której będziesz odbywał praktyki. ja na przykład byłem w firmie kurierskiej UPS i przerzucałem paczki na naczepę jedynie :c
z drugiej strony, jak byłem na stażu w poznaniu to szkoła załatwiała firmy - wtedy to była elegancja. jedni pracowali na komputerach, specjalne oprogramowanie, planowanie tras, dokumenty. a u mnie sie akurat trafiło na magazynie: rozładunek towarów, układanie na regałach lub miejscach paletowych, skanowanie i wypełnianie druczków.
byłem na praktyce to też musiałem napisać co robiłem w poszczególnych dniach (ale pracodawca pozmyślał wszystko, przecież ja tylko ładowałem paczki na naczepę).
Ja byłem w firmie gdzie naucyzłem sie robić pompy ciepła XD także logistyka bardzo, wypełniłem nawet pare w-z ! XD
Raczej nie licz na to ze ktos praktykantowi da powazna robote bo wiaze sie to z duza odpowiedzialnoscia i kosztami, cos zjebiesz z cmrka/pod-em i firma jest w plecy w najlepszym przypadku setki złotych w najgorszym setki-tysiace euro
Teraz to juz za pozno na wybór dobrej firmy z praktykami, ale takto moze jak ktos bedzie uprzejmy i widział ze ty kumaty to da ci popatrzec jak sie ładunek wystawia na giełdzie o ile trafisz obok spedytora ;d
zwykle dadza cie na magazyn i masz młody rób albo zrób prace w biurze, która była odkładana na długo długo i nie miał sie kto za to zabrac.
Poprzegladasz se facebooka, bezuzyteczna jbzd itp XD wiem co mówię skonczylem technikum logistyczne
Hmm co ja robiłem na praktykach w firmie logistycznej oprócz grania w literaki, siedzenia na czaterii to segregowałem listy przewozowe (datowo) i tyle, znajomi nic specjalnego po innych firmach, było to 3 lata temu.
Mówili mi, że zawód przyszłościowy, a taki chuj xD
Zawsze mieliście 8h praktyk czy puszczali wcześniej?
@Brodaty
Przeważnie 6h, czasami 8h ale bardzo rzadko może z 2 razy.
Jak tam minął pierwszy dzień? =D