witam
potrzebuje jakas ksiazke o inwestowaniu na gieldzie
sporo tytulow mozna znalezc w internecie, ale nie majac zielonego pojecia na ten temat wole spytac sie torguw, moze ktos bedzie mial cos ciekawego do podrzucenia
pozdrawiam
Wersja do druku
witam
potrzebuje jakas ksiazke o inwestowaniu na gieldzie
sporo tytulow mozna znalezc w internecie, ale nie majac zielonego pojecia na ten temat wole spytac sie torguw, moze ktos bedzie mial cos ciekawego do podrzucenia
pozdrawiam
ale interesuja Cie podstawy? opis mechanizmu? analiza fundamentalna/techniczna?
wiekszosc 'ogolnych' ksiazek o gieldzie sa tak niemerytoryczne, ze stracisz czas, dlatego pytam
wszystko xD
podejrzewam, ze najlepiej zaczac od takich podstawowych podstaw, zeby miec jakiekolwiek pojecie jak to dziala
no ale zdaje sobie sprawe, ze nie zamkne sie w jednej ksiazce, wiec gdybys mogl to podaj wszystkie ksiazki warte przeczytania
oczywko pamietajac, ze o calym temacie mam zerowe pojecie
gielda gpw, walutowa, futersow/cfd, towarowa - cos dokladnie?
korzystaj z darmowych ebookow i filmow instruktazowych. jezeli chcesz sie dowiedziec czegos o gieldzie od strony teoretycznej to
http://www.maklerska.pl/rynek-papier...vii-p-275.html
masz opisane praktycznie kazdy rodzaj papierow, ale sa tez rzeczy warte dodania, ktore uzupelnisz sobie bez problemu. oczywiscie ta wiedza nie da Ci sposobu na wygrywanie i miedzy innymi odradzam Ci ksiazek typu 'sposob na sukces' 'jak grac zeby wygrac?' 'jak zarabiac?' bo 95% tekstu to bełkot ktory nic nie wnosi. jezeli interesuja Cie jakies ksiazki o podstawach gieldy walutowej to np darmowa ksiazka
http://www.zlotemysli.pl/prod/6536/w...tr-surdel.html
do analizy technicznej a nawet chyba fundamentalnej polecam wszystkie materialy grupy brokerskiej tms.pl oraz forex-university.pl
na tms.pl masz za darmo 6 ksiazek .pdf i jest tam m.in. wlasnie przewodnik po cfd, analiza rynku forex, elementarz edukacyjny i inne.
forex-university.p oferuje mase filmow edukacyjnych.
unikaj bzdur i bełkotu - tak jak mowie.
#edit
http://www.wallstreetsurvivor.com/
mala zielona ksiazeczka o inwestowaniu jest zajebista
Zawód inwestor giełdowy - Elder Alexander, ogólnie opisane funkcjonowanie giełdy oraz instrumentów finansowych.
Analiza techniczna rynków finansowych - Murphy, polecam
Uniwersalne zasady spekulacji - Brent Penfold, relatywnie wartościowa wartość merytoryczna
Inwestowanie w oparciu o analizę wolumenu - Buff Pelz Dormeier
Psychologia rynków finansowych - Tony Plummer, bardzo dobrze scharakteryzowana psychologia zbiorowa
Świece i inne japońskie techniki analizowania wykresów - ogólnie jest kilka rodzai wykresów np. liniowy, słupkowy, świecowy. Ja używam świecowego z powodu przejrzystości - od razu widać minimum, maksimum, kurs otwarcia, kurs zamknięcia. W książce tej są również opisane formacje świecowe, mające wartość prognostyczną, ogólnie japońska analiza techniczna jest ciekawa w swojej prostocie, książkę tę polecam jako lekturę uzupełniającą, lecz ważną.
Wspomnienia gracza giełdowego - Lefevre, polecam koniecznie przeczytać, biografia w formie wywiadu jednego z największych spekulantów w historii, opisane mechanizmy większości oszustw, przestępstw i manipulacji giełdowych w których brał udział i z którymi miał styczność, ogólnie przeczytałem tą książkę 4 razy i za każdym razy wyciągałem z niej coś nowego.
Żeby nauczyć się spekulować musisz jednak zacząć obracać swoimi pieniędzmi i kilka razy zbankrutować. Bardzo dobrze robisz, że chcesz najpierw przeczytać jakieś książki aby zrozumieć czym w ogóle są rynki finansowe. Z powyższych książek na pewno przeczytaj pozycję pierwszą, drugą, czwartą i piątą. To da ci ogólnie pojęcie czym jest giełda. Jeśli zdecydujesz się na część praktyczną, czyli spekulowaniem na własną rękę wybierz rynek akcji, obecnie są bardzo sprzyjające warunki do wzrostu akcji. Dom maklerski, który ma obecnie najniższe prowizje to DB Deutsche Bank, korzystałem z usług kilku domów maklerskich i obecnie jestem klientem pko bp. Prawdopodobnie zainteresujesz się analizą techniczną, mogę polecić Ci program PowerTrader. Jest to program polski, dostępna jest wersja darmowa jak i wersje płatne. Wersja darmowa na początek ci wystarczy. Unikaj dźwigni finansowej, czyli kontraktów terminowych, kontraktów cfd, forex - zbankrutujesz w dwa tygodnie. Kapitał początkowy minimalnie 1500 zł, maksymalnie 5000 zł - bo i tak zbankrutujesz, optymalnie 2500-3000 zł. Jak masz jakieś pytania chętnie odpowiem.
Słowo klucz, nie może.
nie zgadadzam sie co do unikania dzwigni finansowej i grania na cfd,forex czy futersach. niekoniecznie musisz zbankrutowac - tak samo mozesz regularnie zarabiac.
dla zielonych polecam "inwestwoanie w jednej lekcji" skousena
imo czytajac takie ksiazki warto jednoczesnie grac na demo zeby sb utrwalac wiedze
https://i.imgur.com/R1Py5bl.jpg
powoli do przodu xD
nada sie to do nauki kompletnych podstaw analizy?
@kokaina ;
@kay ;
Nada się, na końcu książki jest test żeby sprawdzić przyswojoną wiedzę. Jednak trzeba ćwiczyć w praktyce, nie koniecznie podczas czytania. PowerTrader, polski darmowy program do analizy technicznej, intuicyjna obsługa - warto spróbować, stracisz co najwyżej 200 zł na książkę i kilkanaście godzin życia.
ksiazka nie jest pseudo ekonomiczna paplanina, tylko daje jasne rady jak skutecznie inwestowac. Oczywiscie dla kogos kto ma jako takie pojecie jak dziala "gielda" na wiele sie nie zda ale dla kogos kto chce sie wdrozyc w temat, jest w sam raz. Warto dodac, ze napisana jest pprzez goscia, ktory dorobil sie ladnego majatku na inwestowaniu a nie jest teoretykiem, mądralą.