-
Mulenie kompa
Wydaje mi sie, że moj PC nie daje z siebie pelnych mozliwosci. Znajomy ma bardzo podobna sepcyfikacje, a nasze klatki/sek roznia sie o wiele. Jak sprawdzic czy moj PC daje z siebie tyle co powinien ? Odkurzylem go tydzien temu, bo buczal strasznie, a nadal grzeje grafike i procka. Chodzi strasznie glosno. Macie jakies sugestie ? Byle nie format, chociaz mozliwe ze by sie przydal bo mam 500 gb dysk, z czego mam tylko jakies 5% wolnego miejsce od okolo roku (zeby cos zainstalowac musze usunac poprzednia rzecz ;P).
Radeon 7870HD 2GB 256 bit
8gb ram 1600mhz
amd phenom II X965
Czy defragmentacja dysku pomoze?
-
No ja na poczatku bym sobie ogarnal temepratury teraz w HW monitorze i sprawdzil czy mi sie cos nie grzeje.
Przejechal kompa ccleanerem i adw cleanerem zeby oczyscic kompa ze zbednego syfu i porownal temp.
Jak nie pomoze to bym przeskanowal jakims atyvirusem, jak tez nie to format, chociaz moze madrzejsi przyjda i cos lepiej doradza.
-
Mam rozumieć, że masz 5% wolnego miejsca na dysku systemowym ? Jeżeli tak to się nie dziw, że komputer ci muli, tam musi być jak najwięcej wolnego miejsca. Jeśli chodzi o grzanie się, to może być zasyfiony radiator, też tak miałem. Przeczyściłem cały i komputer już się tak nie grzał. Hmm ale co ci chodzi głośno, zasilacz? Moim zdaniem ogólnie powinieneś zrobić format.
-
Na dysku systemowym przyda ci sie z 10-12gb wolnego miejsca. Prawdopodobnie wlasnie przez to zamula. Do tego smieci w autostarcie? Jak masz jakis antywirus to go odinstaluj i wtedy sprawdz jak komputer chodzi :)
-
Radiator wyczyszczony, temperatura procka w stresie 60*C grafiki 55*C. Nigdy nie posiadalem zadnego antywirusa. Prawdopodobnie zasilacz glosno chodzi bo jak jebne w puche to sie ucisza (ATX 500W FEEL). Tylko, jesli w cos gram lub instaluje to zaczyna buczec.
tak wygladaja dyski
http://i60.tinypic.com/2m830y0.jpg
A no i obroty wiatraka na procku w stresie to 5700 rpm.Wiem - phenomy z tego slyna, ze lubia sie grzac, ale bez przesady. Mam kompa 2 lata, a nie mialem takiego problemu. Wyczyscilem co do joty i nadal to samo.