-
Zwiekszenie pamieci ram.
Siemka.
Wczesniej mialem 1 kosc 4GB ram i grajac w fife 15 bardzo czesto przy 3,6GB uzytej pamieci wywalalo mi komunikat
https://i.imgur.com/HMbEYjV.png
Jakis czas temu dokupilem druga kosc 4gb (identyczna) i mam teraz 8GB. W systemie jest 8gb, kosc jest wykrywana, wszystko jest ok, ale grajac w fife nadal po wykorzystaniu 3,6GB ramu pojawia sie ten komunikat.
Czy problemem moze byc to, ze po dodaniu ramu nie formatowalem systemu? Ewentualnie jak to naprawic, sprawdzic, czy cala pamiec moze byc uzywana?
Windows 8.1 x64 Enterprise.
-
Otwórz menedżer zadań.
Przejdź do zakładki wydajność ( czy jakoś tak ) i tam jest taki guzik który otworzy Ci inny aplet.
Tam znajdziesz rozkład pamięci RAM ( ile wolne, ile wykorzystane etc ). I teraz tak, bardzo możliwe, że te 4 GB które dodałeś jest zablokowane ze względu na to, że masz wyłączone remapowanie wirtualne adresów w BIOSie ( będziesz widział 4 GB jako ,,niedostępne" z jakiegoś tam powodu ).
Jeśli masz coś takiego, to idź do biosu, znajdź odpowiednia opcję i ją przełącz z off na on
-
-
Ja mam 4 gb ram i normalnie gram w fife na full ustawieniach bez jakiś komunikatów. Może brakuje ci wirtualnej pamięci? Bo czasami właśnie przez zle ustawienia wirtualnej pamięci takie rzeczy mogą występować, wystarczy zmienic ustawienia i po sprawie.
-
Pamiec wirtualna mam wylaczona. Bo po co ma mielic po dysku jak mam 8gb ramu?
-
bo masa softu jest zbugowana i nie chce działać bez niej?
ludzie z na prawdę absurdalnymi ilościami ramu z tego powodu stawiają pagefile na ramdysku xD
-
Zobacz na pole ,,wstrzymana" 3 GB jest nieużywane przez Twój system.
Pogrzeb w BIOSie.