Panowie, mam pewną zagwozdkę:
http://images66.fotosik.pl/572/b9f45e07c07c6407med.jpg
Datą wbicia gazu w dowód jest tutaj 2004-04-06, prawda? To czym jest 06/12/2010? Nie wiem czy mi się już homologacja na butlę nie skończyła ;P
Wersja do druku
Panowie, mam pewną zagwozdkę:
http://images66.fotosik.pl/572/b9f45e07c07c6407med.jpg
Datą wbicia gazu w dowód jest tutaj 2004-04-06, prawda? To czym jest 06/12/2010? Nie wiem czy mi się już homologacja na butlę nie skończyła ;P
Butla na gaz jest 10 lat ważna, to tak czy siak ci się skończyła. 06-04-2014 chyba że była włożona używana, to wtedy to by wyjaśniało tę datę.
Na przeglądzie nie powinni ci podbić badania, jak się skończy butla.
W innym przypadku, szczerze nie mam pojęcia.
Tyle, to ja wiem ;p Zastanawiam się tylko co oznacza ta druga data, bo może być tak, że poprzedni właściciel wymienił butlę/przedłużył homologację i miało to miejsce 06/12/2010 - stąd ta pieczątka. Ktoś się orientuje?
albo wsadzili używaną butlę w 2004 roku, a butla była z 2000 roku dlatego tak też może być.
Dobra podczepię się pod temat...
Rok temu skończyła mi się homologacja, oczywiście wyrobiłem nową, i tu nasuwa mi się pytanie czy z tą kartką trzeba do jakiegoś urzędu iść żeby mi podbili przykładowo do 2023 roku? i jakie to mniej więcej koszta. Słyszałem niby od urzędnika że nie trzeba, ale jak wiadomo kartka może się zgubić i co przy policjantach jak nie mam tego papierka, czy mogą się o to dopierniczyć?
dzięki za pomoc
2004-04-06 miałeś pewnie zakładany gaz w aucie.Homologacja na bulte wazna jest przez 10 lat. Musisz wyrobić nowa aby auto przeszlo przeglad. Jak Cie teraz zlapia moga Ci zabrac dowód rejestracyjny. Ta druga data zwiazana jest z wymiana dowodu na nowy jesli rejestrowales auto na siebie lub wymieniales dowód z braku miejsca na pieczątki od przegladu.
Z tą kartką nie musisz jeździć. Kilka razy mnie już sprawdzali i nawet oto nie pytali. Nawet pytałem na stacji gdzie robilem homologacje czy musze to wozic ze soba. Odpowiedzieli, że nie.
Jeśli butla nie przejdzie testu cisnieniowego, jest pordzewiala czy wgnieciona gdzies nikt nie podbije Ci homologacji. Wtedy musisz wymienić butle. Jeśli nie masz waznej homologacji auto nie przejdzie przegladu.