Konfederacja Nowej Polski
Cytuj:
Kol.Michał Marusik odrzucił propozycję!
Niestety: kol.MIchał Marusik odzucił propozycję, którą przedłożyłem w Unio-Parlamencie.
Propozycja była b, szczodra. Nowa partia, która miała być założona z trzech powodow:
1. Poszerzyć elektorat o ludzi którzy np. są za karą śmierci ale nie są za obniżką podatków (albo na odwrót). Czyli tak, jak w'okół PC powołano PiS.
2.Mieć sprawną machinę wyborczą, nie hamowaną przez rok możliwymi zawiłościami z KNP
3. Uniknąć ewentualnych kłopotów z finansowaniem partii
Zapewniało to KNP role wiodącą (KNP miała mieć połowę głosów w Radzie Krajowej (czyli np. w RK byłoby 20 ludzi z KNP 11 z Nowej partii i 9 z innych stowarzyszeń) oraz 20 miejsc I, 20 II i 20 III na listach wyborczych.
Koledzy twierdzili, że zwariowałem, dając KNP takie warunki. Przecież wplywy mojej partii zapewne są znacznie większe, niż KNP bez JKM. Poza tym wszystko to było tak skonstruowane, że przeciętny wyborca nawet by nie wiedział, że z KNP coś nie jest w porządku. Jedni startowaliby jako "KNP-JKM", drudzy jako "KNP Janusza Korwin-Mikke"...
Okazało się, że i te warunki zostaly odrzucone.
Trudno. Jestem przekonany, że kol.Marusik przecenił swoje możliwości...
Życzę KNP powodzenie. Będziemy tworzyli nową Partię. Oby obie miały po 7% głosów. Podobno konkurencja sprzyja rozwojowi ...
Cytuj:
Statut Konfederacji Nowej Polski
„Wolność – Własność - Sprawiedliwość”
Rozdział I – Postanowienia ogólne
§ 1.1. Konfederacja Nowej Polski, posługująca się skrótem KNP-JKM, jest partią polityczną, działającą na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, Unii Europejskiej, oraz poza jej granicami, zgodnie z obowiązującym porządkiem prawnym oraz treścią niniejszego statutu.
Co sądzicie? Z mojej strony pełne poparcie dla KNP-JKM.