Witam,
Mam pytanie - jeżeli wypłacę małą sumę z paypala, powiedzmy 30$ to rozumiem że nie muszę się z tego w żaden sposób rozliczać. Natomiast od jakiej kwoty trzeba się rozliczać i w jaki sposób to robić?
Wersja do druku
Witam,
Mam pytanie - jeżeli wypłacę małą sumę z paypala, powiedzmy 30$ to rozumiem że nie muszę się z tego w żaden sposób rozliczać. Natomiast od jakiej kwoty trzeba się rozliczać i w jaki sposób to robić?
od każdej kwoty trzeba się rozliczać. Z tym, ze do ~3k jest to kwota wolna od podatku, ale też pit trzeba złożyć. Także jak nie zarobiłeś w ciągu roku więcej niż ~3000 zł to tylko pit bez podatku. Jeśli zaś zarobiłeś więcej to wrzucasz to do PIT w inne źródła dochodu i normalnie płacisz do tego podatek.
W teorii od każdej, którą wypłacisz
Podatek płacisz zawsze, ale to po prostu zawsze. Jeżeli nie przekroczysz magicznej bariery, która aktualnie wynosi 3091zł to po prostu ten zapłacony podatek jest zwracany. Z normalnej pracy dostajesz PITa i według niego wypełniasz innego PITa, a jak to jest z PayPalem i pieniędzmi zarobionymi przez neta - nie wiem. Zależy też w jakiej formie jest zrobiony przelew. Bo jeżeli jako gift to nie będziesz musiał się rozliczać, bo oficjalnie nie jest to zarobek, a prezent.