Hej.czy na chlopski rozum wytlumaczy mi ktos kiedy moge stosowas used i would w jednym zdaniu a kiedy same used??Czytalem po internecie ale nierozumiem.Pomozecie???Pozdrawiam
Wersja do druku
Hej.czy na chlopski rozum wytlumaczy mi ktos kiedy moge stosowas used i would w jednym zdaniu a kiedy same used??Czytalem po internecie ale nierozumiem.Pomozecie???Pozdrawiam
ale konkretnie o co ci chodzi?xD
Chodzi Ci o used jako czasownik przeszły od słowa use czy o konstrukcję gramatyczną used to?
Mam kilka zdan i musze wybrac czy moge w nim dac use albo would czy tylko same used,
Edit:
Np mam zdanie:
She used to work at school (tu moge dac rowniez would)
Naatepne zdanie:
She understand meths at school(tu juz would nie moge uzyc)
Wklej to zadanie lub zrób zdjęcie, bo totalnie Cię nie rozumiem.
to moze podaj te zdania
Ale ja chcem zrozumiec to a nie zebyscie zrobili mi zadania....
Nie mam nic zadane chcem tylko to wiedziec :(
To sie nazywa uzywanie zamiennie would i used
Sorki tam powinno byc she used to understand
She used to understand.
Sam nie wiesz, czego chcesz.
5 sekund w Google.
http://www.ang.pl/forum/pomoc-jezykowa/30461
Wydaje mi się, czy z w would to zdanie zmienia kompletnie znaczenie?
Ona pracowała w szkole.
Ona pracowałaby w szkole.
WTF czy nie mam racji?
@down
Wiem, bo też to sobie wklepałem w google wcześniej :P
ale tak jak to jest w tych przykładach to nie ma sensu.
Would i Used to
Zarówno would jak i used to odnoszą się do czynności i zdarzeń powtarzających się w przeszłości jednak tylko used to możemy użyć w odniesieniu do stanów z przeszłości.Porównaj przykłady:When I worked in Madrid I would/used to get up early. [Kiedy pracowałem w Madrycie wstawałem bardzo wcześnie]
I used to have trouble with math when I was at school. [Kiedy chodziłem do szkoły miałem problemy z matematyką] - to już nie czynność ale stan, miałem problemy cały czas.
I would have trouble with math when I was at school.
Kiedy porównujemy would i used to odnosimy się do przeszłości. "Ona pracowałaby" nie odnosi się do żadnego czasu (albo odnosi się do wielu), więc nie tłumaczymy tego tak dosłownie.
No i oczywiście samo suche "she would work" może oznaczać "ona pracowałaby", ale jeśli chcemy nadmienić, tak jak w przypadku used to, że dana czynność już się zakończyła to mówimy "she would work in school, when she was younger", tak przykładowo (i to zdanie oznacza dokładnie to samo co z used to, ale would odnosi się tylko do czynności, nie stanów.
###
Chyba nic mi się nie pojebało, mam nadzieję.