Witam,
Jestem posiadaczem laptopa Lenovo g580 z 8 gb ramu i dyskiem SSD
Lecz podczas gry w cs 1.6 ( steam) po ugraniu jakichs 10 minut zaczyna mi kratkowac grac i wywala mnie za ping
Jaka moze byc przyczyna ?
Dodam ze w dote 2 gram bez problemu
Wersja do druku
Witam,
Jestem posiadaczem laptopa Lenovo g580 z 8 gb ramu i dyskiem SSD
Lecz podczas gry w cs 1.6 ( steam) po ugraniu jakichs 10 minut zaczyna mi kratkowac grac i wywala mnie za ping
Jaka moze byc przyczyna ?
Dodam ze w dote 2 gram bez problemu
Grasz na karcie zintegrowanej czy dedykowanej? Wiatraczek sie wlacza? Sprawdz temperatury speedfanem, jak zacznie klatkowac.
FPS spadaja?
Może się przegrzewać, mogą to być problemy ze sterownikami.
Sprawdź temperatury (Np. przy pomocy speedfana) za równo podczas gry w CS'a jak i 15 min po uruchmieniu komputera, w stanie bezczynności(idle). Podaj też dokładną specyfikacje(laptopy mają różne konfiguracje).
Lenovo b960
W ustawieniach nividii włączyłem kartę dedykowana.
Zaraz sprawdzę ten speedfanZałącznik 326699
Temperatury 60+ podczas posiadanie 1 karty włączonej
Wlaczylem csa i jest okolo
76-79 temp
@Przemo
Szkoda, że speedfan nie rozpoznał karty. 60 stopni na rdzeniu to dużo(bo zakładam, że to idle), pod obciążeniem też dużo(acz logicznie, że urosło). Zważywższy, że maksymalna bezpieczna temperatura pracy dla tego CPU to 85 stopni, a zadbana(czysta) jednostka w idle bez problemu potrafi chulać na 45~. Więc ja bym wstępnie tu widział winę, chociaż to nic pewnego. Długo masz tego laptopa?
ze 2,5 roku bedzie @Przemo
No to tym bardziej, ogólnie jeśli to kwestia przegrzewania się to rozwiązaniem tego problemu będzie(podane rosnąco pod względem wydajności i kosztów/poświęconego czasu):
*. Jeśli posiadasz(bo nie pamiętam czy ten model ma) tryb "czyszczenia/wydmuchiwania kurzu" to go włącz i niech sobie popracuje.
*. Kup i użyj sprężonego powietrza
*. Samemu rozkręć i go wyczyść dokładnie oraz wymień pastę termoprzewodzącą/zleć to komuś(Kumpel pewnie zrobi to za 4pak, w serwisie 50-80zł~[zależnie od serwisu i miasta, więcej nie ma sensu dawać]).
Kupie wiec sprężone powietrze i przeczyszczę go mam ściągnąć wszystko czy głownie chodzi o wiatraczek ?
Funkcja czyszczenia kurzu własnie wlaczylem
[ @Przemo
Tak, głównie Cie interesują te aluminiowe/metalowe żeberka i wiatraczek. Dodatkowo wszystko inne do czego będziesz miał przy okazji dostęp i będzie zakurzone.
Pamiętaj o:
Zachowaniu odległości między dyszą a elementami.
Pracy na wyłączonej jednostce.
Aby jednostka nie była baaardzo nagrzana przed "pryskaniem" i aby odczekać chwilę po czyszczeniu. Chodzi o to by temperatury się nagle nie zmieniały.
ja zawsze pędzlem jakimś zamiatam :D
Tak wiec biore sie za to sam
Czy ta pasta sie nada?
http://www.ebay.co.uk/itm/Arctic-Sil...item2a49d46656
99 % srebra
Oraz czy potrzebna mi bedzie opaska antystatyczna ?
Wyczytałem cos takiego zeby zwarcia nie było
dotknij kranu i luz
ale z pasta metaliczną uważaj żeby nic niepotrzebnie nie umazać