Siema, a więc jak zmniejszyć (jeśli w ogóle się da) dźwięk pracy lapka. Mam lenovo G500. Gdy zmieniam zasilanie na oszczędzanie energii to pracuje ciszej coś jeszcze pomoże?
Wersja do druku
Siema, a więc jak zmniejszyć (jeśli w ogóle się da) dźwięk pracy lapka. Mam lenovo G500. Gdy zmieniam zasilanie na oszczędzanie energii to pracuje ciszej coś jeszcze pomoże?
To jest kwestia obrotów wiatraka w układzie chłodzenia. Zależy ile masz już laptopa, ale przeczyszczenie go i zmiana pasty powinno wpłynąć na wydajniejszą pracę = ciszej. To samo można, w uproszczeniu i mniejszym stopniu, mówić o dobrej podkładce chłodzącej.
Tak czy siak, cudów nie osiągniesz zwłaszcza już po zmianie trybu pracy. Można co prawda ręcznie obniżyć obroty pracy wiatraczka, ale nie będę tego doradzał nie znając przekroju temperatur w laptopie.
pewnie się grzeje i dlatego chłodzenie chodzi pełna parą jakie masz zużycie CPU przy normalnym uzytkowaniu?
16-20% 1,15GHz
w moim pomogło po prostu czyszczenie
zapomniałem że mam taki coś jak usuwanie kurzu :D włączyłem na 2 minuty i tera całkiem co innego :)