Karta kredytowa - pytanie.
Witam, tydzień temu kupiłem sprzęt elektroniczny w Saturnie o wartości 3003zł, na raty - dokładnie to zaproponowano mi kartę kredytową oraz umowę na spłatę tej kwoty w 30. ratach po 128zł z groszami.
Od razu po tym zalogowałem się na konto tej karty, ujrzałem oczywiście że mam limit 5000zł a wykorzystane zostało 3003zł - wszystko spoko.
Loguje się dzisiaj i widzę:
Cytuj:
Wykorzystany limit
3032,41
stan na dzień: 2014-12-16
..pytanie brzmi: skąd te odsetki? za co te 29zł się naliczyło?
Wg teorii bank udzielający kredytu dał mi umowę wg której płacąc przez 30 miesięcy po 128zł spłacę całkowicie to co kupiłem za 3003zł i po ostatniej racie powinienem mieć 0zł wykorzystanego limitu i mogę zamknąć kartę.
W praktyce: po sześciu dniach naliczono mi odsetki w wysokości 29zł, jak one polecą w takim tempie to samych odsetek miesięcznie będzie na ponad 100zł a gdzie tam spłata moich zakupów?
Nie wiem wszystkiego o kartach kredytowych ale rozszerzone podstawy znam no ale tego trochę nie rozumiem..
Mam świadomość, że są również różne opłaty związane z prowadzeniem karty ale nie mogą być one aż tak wysokie bo WG UMOWY PŁACĄC PO 128ZŁ MIESIĘCZNIE, ZA 30 MIESIĘCY BĘDĘ "CZYSTY". A póki co wychodzi, że płacąc każdą ratę w terminie to za te 30 miesięcy będę dopiero w połowie xd
Wie ktoś jak to działa?