Mam problem - a mianowicie wyłącza mi się komputer kilka sekund po załączeniu. Kupiłem nowy zasilacz i niestety to nie jest przyczyna, bo nawet z nowym zasilaczem pada.
jaka może być jeszcze przyczyna?
Wersja do druku
Mam problem - a mianowicie wyłącza mi się komputer kilka sekund po załączeniu. Kupiłem nowy zasilacz i niestety to nie jest przyczyna, bo nawet z nowym zasilaczem pada.
jaka może być jeszcze przyczyna?
Wyłącza się po wejściu do systemu? Czy w trakcie startowania komputera, a może systemu? Losowo?
Wszystkie wiatraczki sie kreca, rezystory moze popuchniete? Zepsute czujniki temperatury?
wszystko sie kreci, wylacza sie losowo w roznych momentach. wszystko powyciagalem i wlozylem na nowo i nic. teraz wyciagnalem na chwile procesor, przeczyscilem, wlozylem i troche dluzej dziala, takze nie wiem czy to cos spowodowane procesorem, ale daje wskazowki ;d
Może zasyfione radiatory i z powodu temperatury się wyłącza
ile kosztuje taka pasta? i jak sie ja kladzie?
@maslo ;
Zależy od typu, marki i wydajności. Równie dobrze możesz kupić za 20 jak i 50. Wypadałoby ją dobrać adekwatnie do chłodzeni i grzania się procesora. Tak czy siak komputer(pomijam teraz fizyczne uszkodzenia) nie byłby w stanie się przegrzewać w ciągu kilku sekund, nawet z wyschniętą pastą, do tego stopnia by komputer się wyłączył.
@Dół
A różnicy w kilku sekundach a minutach nie widzisz?.. No i lepiej kupić sprawdzoną paste a nie chińskiego noname za "mniej niż 8zł". ;,dd
Zwykła pasta termo przewodząca, poniżej 8zł w sklepie komputerowym czy czymś takim.
Jeśli pasta pomiędzy procesorem a radiatorem jest wysuszona i się kruszy albo już jej praktycznie w ogóle nie ma, to jest najprawdopodobniej przyczyna czemu się komputer tak szybko wyłącza.
Innej przyczyny raczej nie widzę z tego co napisałeś, no chyba że wadliwy sprzęt.
@up
A uwierz mi, że jest w stanie bo przechodziłem ten sam problem :)
Pasta była, ale wysuszona na wiór, komputer działał sobie z minute-dwie lub nawet mniej, i nic więcej.
Sprawdź czy wszystko jest dobrze podłączone i czy kondensatory na płycie sa okej. Jeżeli któryś będzie wybrzuszony na górze to trzeba będzie wymienic.
Możesz jeszcze spróbować odłączać poszczególne komponenty, np. odpalić kompa bez grafiki, potem bez dysku. Zmniejszy to troche liste podejrzanych ;d