-
Netbook a Win XP
Witam. Mam netbook'a z zainstalowanym Windowsem 7. Procek jest 1 rdzeniowy i jest tam 1 GB RAM'u także chodzi to wszystko raczej kiepskawo. Zastanawiałem się czy opłacałoby mi się zainstalować na nim Windowsa XP ? Jak rozumiem wtedy netbook jeśli chodzi o pdf'y, internet chodziłby o wiele sprawniej ?
I druga sprawa która mnie martwi to sterowniki, z tego co się orientuję netbooki mają naprawdę sporo dziwnych sterowników i zastanawiam się czy po pierwsze - będę w stanie je znaleźć i zainstalować. I po drugie czy będą one współpracowały poprawnie z Windowsem XP ?
Pozdrawiam.
-
witam, mam ten sam przypadek, robilem wlasnie wczoraj netbooka dla ojca
podobnie procek z serii atom i 1 gb ramu
nie warto instalowac xp, z racji tego, ze jest to juz lekko mowiac dosyc przestarzaly system, a praca netbooka nie polepszy sie tylko ze wzgledu na to, ze uzywa on mniej zasobow
ja zdecydowalem sie na win 7 mimo, ze wyniki sa srednio zadowalajace
rozwaz takze wersje ubuntu na netbooki, taki system posiadalem na nim zanim wgralem win 7 i szczerze polecam, wszystko chodzilo duzo szybciej
niestety ojciec z racji podeszlego wieku ledwo kuma windowsa z jakim ma jakiekolwiek doswiadczenie takze rezygnuje z namawiania go na ubuntu
sterowniki na oficjalnych stronach producenta spokojnie pobierzesz, wystarczy znac dokladny model netbooka
-
Czyli etbook nie będzie sprawniej chodził na XP ? Przecież XP zabiera o wiele mniej zasobów niż 7. Czyżby nie był on w jakiś sposób przystosowywany pod architekturę netbook'ów ?
I w takim razie jaką byście polecili mi dystrybucję Ubuntu aby była jak najłatwiejsza w obsłudze i radziła się z podstawowymi rzeczami takimi jak pdfy, doc itp. ?