Muszę przygotować kilka sensownych zdań na temat zawarty wyżej, nie mam jednak o tym zielonego pojęcia więc zwracam się do was. Fajnie by było jakby ktoś napisał coś na ten temat, nie robi mi żadnej różnicy o jakiej spółce byleby coś było.
Wersja do druku
Muszę przygotować kilka sensownych zdań na temat zawarty wyżej, nie mam jednak o tym zielonego pojęcia więc zwracam się do was. Fajnie by było jakby ktoś napisał coś na ten temat, nie robi mi żadnej różnicy o jakiej spółce byleby coś było.
lol, nie chce cie obrazac ale tuk do potęgi jestes :(
wybralbym komandytową, poniewaz jest to swietne rozwiazanie gdy jeden wspolnik ma pomysl a inny srodki i chce je zainwestowac. dziekuje za uwage.
W tym kraju tylko spółka ZOO:
wkład założycielski tylko 5000
odpowiadasz za długi tylko do majątku spółki - jak coś nie pójdzie to wchodzi na spółkę syndyk i już nic Cię nie obchodzi - zakładasz nową i działasz dalej. Albo jak coś się sypie to zakładasz nową spółkę, majątek przenosisz na nią ze starej - syndyk wchodzi na starą, a Ty działasz dalej. Można mieć w kilku spółkach tak rozdzielony majątek, aby móc się zabezpieczyć przed jego utratą.
Likwidacja spółki jest droga, ale nie musisz jej likwidować - może sobie wisieć - tylko musisz składać zeznanie z samymi zerami - spółkę możesz zawsze sprzedać - zwykle za 1zł, ale też da się tak kupić.
Gdy masz poniżej 10% udziałów to Twoje nazwisko nie widnieje w KRS - więc można być anonimowo udziałowcem wielu spółek - albo tworzyć anonimowe konstrukcje z kilku spółek.
Gdy zostaniesz prezesem - płacisz tylko dochodowy od swojej pensji - ale istnieją sposoby wyciągania pieniędzy ze spółki nie płacąc dużych podatków (wiem w komandytowo-akcyjnej, można przez różne państwa wyprowadzać pieniądze ze stawką dochodowego 0%, ale to dość kosztowny zabieg).
Minusy:
musisz prowadzić pełną księgowość - czyli musi robić to certyfikowany księgowy i koszt czegoś takiego to 500zł miesięcznie
Tu ma generalnie odpowiedź +- dobrą, ale o tym jaka forma spółki handlowej powinna być jest bardziej uzależniona od przedsiębiorstwa, tzn. od profilu usług/produkcji/zarządzania, liczby osób zatrudnionych itp. Ale statystycznie to chyba najwięcej jest sp. z o.o. Technicznie (tak jak na każde proste pytanie prawno-ekonomiczne) odpowiedzią jest "to zależy".