No właśnie jak? Chciałbym zacząć a nie mam pojęcia jak bo są chyba nowsze i starsze filmy? I gdzieś słyszałem, że nie ogląda się ich w takiej kolejności jak powstały
Wersja do druku
No właśnie jak? Chciałbym zacząć a nie mam pojęcia jak bo są chyba nowsze i starsze filmy? I gdzieś słyszałem, że nie ogląda się ich w takiej kolejności jak powstały
123456
ale 456 najlepiej w ogole nie ogladac
najpierw 4 5 6 potem 1 2 3
a 456 to w sensie trylogia czy nowe 3? bo o to właśnie chyba jest to pytanie :D
456 123
Reżyser nakręcił części 1-2-3 dopiero w XIX bo wczesniejsza technika nie pozwalała na oddanie jego wizji.
Ale patrząc wstecz to i tak na tamte czasy części 456 to majstersztyk
Fabularnie 123456, a jeśli patrząc na wykonanie to 456123, ja w sumie polecam to pierwsze
123456
A ja polecam najpierw 456 potem 123. Jak obejrzysz najpierw 123 to efekty specjalne z 456 będą wyglądały śmiesznie i przeszkadzały w odbiorze filmu. Dopatrzysz się paru nieścisłości i w ogóle (GL musiał wtedy mieć w głowie jedynie zarys fabuły epizodów 123).
A oglądając tak jak one powstawały za każdym razem będziesz zadowolony, bo czymś cię zaskoczą.
Lepiej 456 - 123
Tak jak każdy dorosły człowiek na świecie ;)
@EDIT
Jak wyobrażacie sobie przeskok z 3 (najnowsza) do 4 (najstarsza) dla kogoś kto wcześniej SW nie oglądał i nie zna tych różnic w jakosci
Widzisz, to właśnie smaczek Star Warsów, że idąc zgodnie z chronologia, wchodzisz w środek wydarzeń nie znając początku.
Poza tym fabuła jest zrobiona że to wcale nie przeszkadza czy obejrzysz 123456 czy 456-123, ale cały świat oglądał w tym drugim trybie i nikt nie płakał
btw. Efekty specjalne to nie najważniejsza cecha filmu. SW to klasyk, powstał 30+ lat temu i dalej nic mu nie brakuje. Dobra saga, wychowałem się na niej
Poza tym zdaje mi się, że @Hunterius ; bardziej woli fabułę niż green screena
Dzięki wielkie, odpowiedzieliście na moje pytanie z nawiązką. Dokładnie to chciałem wiedzieć. Wygląda na to, że teraz sam będę musiał (wspomagając się waszymi argumentami) zastanowić się w jakiej kolejności chcę obejrzeć. Rzeczywiście na pierwszym miejscu stawiam fabułę a nie efekty specjalne.
https://www.youtube.com/watch?v=oTLqLwLKC8E jeśli nie chcesz spoilów z 1 cześci(najstarszy prequel) to nie oglądaj, ale no... 123 to słabizna w porównaniu do 456 :D
kiedyś przeczytałem taki wstęp do pewnej trylogii książek, który normalnie wyszedł po tej trylogii i zalowalem mocno. do star warsow sam się zabieram i będę oglądał tak jak wychodziły