Witam mam do wyboru Zarządzanie i Inż Produkcji na AGH(wydział zarzadzania) lub Rachunkowość i controlling na UEKU.Co jest bardziej przyszłościowe ?Co lepsze?Jakies rady ?
Wersja do druku
Witam mam do wyboru Zarządzanie i Inż Produkcji na AGH(wydział zarzadzania) lub Rachunkowość i controlling na UEKU.Co jest bardziej przyszłościowe ?Co lepsze?Jakies rady ?
Wszystko jest "przyszłościowe" jeśli jest się dobrym w tym co się robi albo ma się plecy, iść na kierunek bo jest "przyszłościowy"(Np. informatyka kiedyś czy hype na Polibudy teraz) jak nie ma się jednego z wcześniej wymienionych to głupota i:
1. Szybka rezygnacja/wypada się.
2. Kończy z papierkiem i nie potrafisz znaleźć pracy.
3. Zarabiasz najniżsżą możliwą opcje w danej dziedzinie bo jesteś słaby.
dwa dobre kierunki;p wydaje mi sie, ze ric jest troche bardziej high risk high reward, bo przecietniaki zarabiaja slabo, albo nie maja pracy, a jak jestes dobry to na pewno lepiej niz inz zarobisz
tak jak są gówno księgowi są i gówno inżynierowie, są też sytuacje odwrotne i wtedy zgarnie się dobre pieniądze nawet po rachunkowości, dobry księgowy to jest potęga ale mało jest takich, w sumie się nie dziwię bo kierunek cholernie nudny po semestrze odpuściłem i poszedłem na ziip dzięki bogu
@Chodniczek ; @udarr ;
Co taki księgowy w ogóle robi? Wydaję mi się, że większość pracy wykonuję za niego komputer, znajomość exela w stopniu dobrym pozwala już chyba na ogarnięcie większości spraw, za co tyle siana?
@BialyMis ;
nie wiem co robi dokladnie;p ale ogolnie to zajmujesz sie finansami firmy i jednym ruchem, wykorzystujac jakis kruczek mozesz zarobic wiecej dla firmy niz inzynier przez miesiace
tez chyba ziip na aghu jest na kilku wydzialach jak sie nie myle? A to wiele zmienia. Tak czy siak mam znajome na ric na ueku (sam jestem na analityce na ueku:p) oraz na ziip na aghu. I zdecydowanie ziip na aghu jest trudniejszy. Pozatym uek sam w sobie to pojebka, no tutaj na wiekszosci przedmiotów przejdziesz na sciaganiu. I tez jezeli napewno dostaniesz sie na ric to polecalbym Ci sie zastanowic nad analityką, bo to z pewnoscia duuuuzo ciekawszy przedmiot, tez trudniejszy ale wlasnie bardziej przyszlosciowy niz cokolwiek z ueku ;p tak czy siak wiekszosc osob po ueku trafia do capgemini/buiness centrum, ale jako taki przecietny ksiegowy w wielkiej korporacji to zygalbyś tą pracą za grosze;d
up - ksiegowy wklepuje liczby do komputera, sprawdza czy wszystko się zgadza. Co najwyzej to on kase moze stracic i wtedy ma prze**bane, a gdy zyska tyle pieniedzy co inzynier przez miesiace to tylko i wylacznie w jakis nielegalny sposob :D
Jestem właśnie po 2 semestrze na ziip na agh(wz). Kierunek nie jest jakiś szczególnie trudny ale jest parę przedmiotów do których trzeba się przyłożyć. Ludzie mówią, że to dobry kierunek, dający wiedzę z różnych dziedzin i po skończeniu jest dużo możliwości. Jeżeli masz jakieś pytania to wal śmiało.
mam kuzyna na inz produkcji (nie wiem czy to jest to samo co na agh) na uniwersytecie rolniczym w krakowie, nazywa to uniwersytetem relaksu
Księgowy nie zajmuje się wyszukiwaniem kruczków i nie może dla firmy nic zarobić. Ale za to musi perfekt znać prawo finansowe, zależności między kontami i najważniejsze to same konta. To nie jest tak, że wrzuca "dziś zarobiliśmy 10 zł, a wydaliśmy 15 zł" do komputera i on za Ciebie wszystko zrobi. Musisz wiedzieć, gdzie, co zaksięgować. Wystarczy jeden błąd, a potem przy bilansie na koniec okresu rozliczeniowego będziesz szukał 1gr. Tutaj, nie ma, że "przecież to 1 gr..". Tu musi się wszystko zgadzać.