Witam,
Nadszedł czas, że muszę przeczyścić laptopa i chcę go oddać do jakiegoś serwisu. Aktualnie nie mam jak tego zrobić więc czy mógłbym bezpiecznie go potraktować powietrzem sprężonym? Jak tak to jakieś wskazówki ?
Wersja do druku
Witam,
Nadszedł czas, że muszę przeczyścić laptopa i chcę go oddać do jakiegoś serwisu. Aktualnie nie mam jak tego zrobić więc czy mógłbym bezpiecznie go potraktować powietrzem sprężonym? Jak tak to jakieś wskazówki ?
Otwierasz go i dmuchasz powietrzem. To wszystko xD
Powietrzem warto się bawić jak nie otwierasz
o ile jeszcze nigdzie się kurz nie zbił to wystarczy przedmuchać i będzie ok
a tak to... O ile nie masz znajomego w serwisie to lepiej samemu otwierać, taniej, i o ile nie masz gwarancji lub ultra skomplikowanej konstrukcji to pewniej, wiesz, co zrobiłeś
Pewnie na youtube jest filmik jak rozkręcić Twój laptop, więc nie masz się czego bać. Pamiętaj o paście termoprzewodzącej =)
obadałem sprawę i wymiękam... oddam do serwisu bo wołają 50zł z wymianą pasty tylko... słyszałem coś o jakiejś taśmie, która też coś ma wspólnego z układem chłodzenia ;d ktoś, coś więcej mi o tym powie? warto wymieniać? laptop to acer v3 571g (15 miesięcy ma około)
taśma... taśma w laptopie to połączenia klawiatury i touchpada z mobo (często niewymienna), połączenie ekranu z mobo (j/w), ewentualnie uszczelnienie fragmentów tunelu powietrznego, czasami trzeba zerwać oryginalną, żeby dobrze przeczyścić
50zł za operację, która faktycznie wymaga skupienia i MASY roboty jak za instalację systemu potrafią wołać 100? ja bym się bał, BARDZO
i nie wiesz, jaką pastę ci tam wsadzą, taka sensowna to opakowanie z 30zł-150zł kosztuje, a starczy na kilka operacji, max kilkanaście
50zl to normalna cena. Ja jak dawalem im swoja paste to placilem 40zl. Prawda, ze moga polozyc Ci jakas kiepska paste. Dlatego polecilbym kupic sobie jakas lepsza ze 30zl~ ktora starczy na kilka razy.
I laptopa mialem w 40min. Jak ktos sie zna to szybko takie rzeczy obleci.
rozbierałem niejednego lapa i każdy to nowa przygoda ^^
nawet jak 30min na tym spędzi to koszt mniejszy niż przeciętny serwis za klik, klik, klik, idę robić co innego? wolę sam :3
ale oczywiście, może być tak, że zrobią to jak należy i wszystko będzie cacy