-
Brak kafelka Pulpit
Otóż mam mały problem, u mnie na Win 8 w starcie nie ma kafelka Pulpit. Mi to osobiscie nie przeszkadza, bo po starcie systemu zrobie sobie Win+D.
Natomiast moi starzy nie mogą zapamiętać tego skrótu i po starcie systemu tkwią w starcie i klikanie w rogi itp nic nie daje. Przydałby się ten kafelek.
System aktywowałem KJ i moze to cos namieszało.
-
wejdź w listę apek, pulpit prawym, przypnij
@down: albo po prostu może wpisać od razu, ale jak ma wyłączony indeks to po mojemu będzie szybciej
-
Nakieruj myszką na prawy bok ekranu> kliknij "Wyszukiwanie" > wpisz "Puplit"> kliknij prawym myszki> podczep przypinij czy jakoś tak do ekranu startowego
-
A może zainstaluj sobie Start8 i z automatu będzie Ci po starcie systemu przechodziło do pulpitu + zyskasz przydatny klasyczny pasek start ? : d
@edit
@down
Boot to desktop jest w 8.1, to racja.
Może klasyczny to złe słowo - nie "modern" jak właśnie w 8.1, gdzie pod przyciskiem start kryje się menu kontekstowe z ułamkiem możliwości startu z win7...
-
klasyczny był przed vistą, w viscie był jako opcja, w 7 już nie było
boot to desktop jest już w 8.1 chyba
@Absherr ; aż postawię maszynkę z 7 żeby pogrzebać, ale sporo z tym walczyłem i się nie udało...
-
Da się w 7 zrobić normalny pasek start.
-
1. Najlepiej pobierz sobie Classic Shell. Masz wtedy Win8/8.1 z wyglądem dowolnego innego Wina :) Możesz sobie wybrać jaki wygląd Ci pasuje. Dodatkowo (to dla Twoich rodziców może być ważne): jest w pełni po polsku i jest darmowy.
2. Jeżeli jednak chcesz ten kafelek: wpisz w wierszu poleceń: sfc/scannow. Automatycznie Ci doda. Ewentualnie szukaj ręcznie jak Ci wyżej radzili.
-
Sprawdzałem pierwszą opcję, Pulpitu nie znalazło (Desktop tez nie działało)
Próbuje przez sfc