-
Gry planszowe
Korzystajac z okazji i tego co napisal Aien "Zainteresowanie użytkowników tą tematyką było znikome, przy ilości postów rzędu kilku na miesiąc dział został usunięty, a tematy dotyczące tego typu gier mogą pojawiać się w Grach." chcialem zadac pytanie do obeznanych :)
Szukam gry planszowej w ktora bedzie sie fajnie gralo w 2 osoby i moze bedzie troche bardziej skomplikowana niz super farmer ^^ Fajnie gdyby cena tez byla w miare rozsadna ~~100zl? Jakis propozycje?
-
Mało gram w planszówki, ale jednak lubię Neuroshimę HEX. Od 2 do 4 (teoretycznie można próbować wciskać więcej) graczy, nieskomplikowane zasady ale jednak wymagające pomyślunku, element losowości. Dodatkowo jedna rozgrywka nie trwa zbyt długo, więc można sobie pyknąć dwa razy jak jest mało czasu i potem się zbierać. Cena: OD pewno coś koło właśnie 100 DO: możesz sobie bez problemu wydrukować samemu, ew. trochę zainwestować i zrobić to na porządnym papierze, utwardzić etc.
Możesz pogooglować za wersją online, bo jest (pisana w javie), zobaczysz sobie od razu czy ci do gustu przypadnie. Wersja na androidy/iOS też chyba jest, ale płatna.
-
Ja polecam grę "ryzyko" bardzo przyjemna wymagająca strategicznego myślenia oraz szczęścia. W grę można grać w 2 lub więcej osób, my ze znajomymi graliśmy w 8 osób to wtedy naprawdę gra się zrobiła ciekawa i długo można było przy niej siedzieć.
-
Ja od siebie polecę Spartakusa, gra dla min.3 i max 6 (bo dodatek dodaje 2 domy), sesje można robić różne czasowo bo też od 1 godzinki do nawet 4(!)
element losowości wystepuje oczywiście, ale gra wymaga taktycznego myślenia jeżeli chce się wygrywać walki no i warto mieć plan działania od samego początku ;)
Na minus niestety cena bo podstawka 120zł~ i dodatek 80zł~ (zawartościowo 50% podstawy jakoś)
Z ziomkami mamy już przegrane w to z 50h i wciąż nie jest nudne ^^
@Ryzyko również fajne, ale czasem od wyniku kilku rzutów kością można wdupić całą grę (w końcu Ryzyko)
-
Ja polecę Osadników z Catanu. Gra wygląda tak: http://www.planszomania.pl/image/osadnicy001.jpg
To taka gra strategiczna w której buduje się miasta i zbiera surowce. Mapę można sobie układać jak się chce. Ja zawsze w to grałem w więcej osób ale myślę że we dwie też da się rade. Tylko nie wiem jak sytuacja z nią wygląda cenowo.