Hej, muszę napisać swoje CV. Czy mogę wpisać normalnie język angielski b1 czy do tego potrzebne sa jakieś testy ?
Wersja do druku
Hej, muszę napisać swoje CV. Czy mogę wpisać normalnie język angielski b1 czy do tego potrzebne sa jakieś testy ?
b1?
Wpisz poprostu jak umiesz,pods,dobry, bdb (ew. mowie i pismie?)
(nie wiem co to znaczy b1) xD -dobra juz wiem
Nie nie trzeba testów, najwyżej przyszły pracodawca lub ktoś cię przetestuje na rozmowie :)
Jeżeli nie masz ukończonych żadnych kursów czy certyfikatów, wpisz:
Angielski biegły/bardzo dobry/dobry/podstawowy w mowie/piśmie/mowie i piśmie.
Ewentualnie dodaj w nawiasie: (B1 CEF). Jeżeli angielski będzie potrzebny Twojemu pracodawcy to i tak Cię sprawdzi.
Ja na przykład mam normalnie napisane: angielski bardzo dobry, a w kursach opisałem to dokładniej.
###
Ale odpowiadając wprost na pytanie, możesz wpisać B1, ale dodaj CEF.
ja tam bym sie nie poslugiwal konkretnymi oznaczeniami poziomu bez zadnego oficjalnego zrobienia jakiegos testu :p a jezeli na pracodawce by to mialo wplynac to on sobie juz Cie tam sprawdzi ;)
A właśnie że lepiej wpisać konkretny poziom. W rozmowie z rekruterem który czyta na prawdę dużo CV, dowiedziałem się, że B1 na prawdę dużo mówi na temat poziomu. Bo po wpisaniu "dobry" on tak na prawde nie wie nic. Bo dobry to dla jednego tyle że kupi chleb, a dla innego rozumienie ze słuchu wykładu profesora po angielsku.
Ja robilem test na goldenline, i pytałem o ten test tego rekrutera, i mówił że samego testu nie widział, ale jeśli wie się na jakiejś podstawie na jakim się jest poziomie to należy to wpisac.
Widac wtedy po takim CV ze osoba zna sie jakos na rzeczy.
No właśnie chyba określenie poziomu językowego w tym konkretnym CV jest najważniejsze.
Składam CV żeby dostać się na staż do dużej firmy (150-200 osób), rekrutacje prowadzi jakaś osoba dedykowana do tego zadania.
Co prawda jestem pomiędzy b1/b2, ale wole napisać niżej żeby później na rozmowie nie było jaj :D