Witam,
mam pytanko: Chcę zwiększyć zasieg nadawania routera D-LINK DIR-300. Jaką antene powinienem kupić, aby miec zasięg na ok. 5 km (lub ew. 1 km). Czy jest to w ogóle wykonalne?
Z góry dzięki za pomoc.
Wersja do druku
Witam,
mam pytanko: Chcę zwiększyć zasieg nadawania routera D-LINK DIR-300. Jaką antene powinienem kupić, aby miec zasięg na ok. 5 km (lub ew. 1 km). Czy jest to w ogóle wykonalne?
Z góry dzięki za pomoc.
Antena nic Ci nie da... trzeba większej mocy nadawczej... co wiąże się z wymianą routera na ten z wyższej półki...
Do tego antena wewnętrzna da ci może do 1km ale w rzadkiej zabudowie i na pewno sygnału na telefonie nie złapiesz, dodatkowo jezeli mieszkasz w dość gęstej zabudowie to zapomnij nawet o 500 metrach.
Tak a propo czy widziałeś kiedyś sieć WiFi (nawet na lapku) z punktu oddalonego o 1-5km?! Po to ludzie wymyślili 3G/4G.
Dodatkowo moc nadawcza telefonu to jest około 20 mW a w lapku do 100mW... czyli generalnie internet stabilnie będzie działać tylko w jedną stronę.
Możesz inwestować w PowerBridge lub NanoStation M5 (czyli zintegrowane anteny zewnętrzne) ale to rozwiązanie zadziała tylko na wolnej przestrzeni optycznej (żadnych przeszkód).
Nie ma czegoś takiego. Nigdy nie zlapiesz zasięgu do 5km. Do 1km moze i tak :) . Nawet jesli dokupisz wiele anten itp. to jak będziesz mial ten zasieg to max 1 kreska i co chwilę by Ci wywalalo
Przy antenach kierunkowych owszem dałoby radę to zrobic, ale wolne wifi to raczej ciezka sprawa. Chyba ze korzystasz z tego internetu tylko w jednym miejscu, moglbys po prostu tam postawic kolejna antene i router, łączyć sie na miejscu. Zrobic po prostu siec po wifi a pozniej udostepniac lącze :)
Wazne bedzie ukształtowanie terenu i jego zabudowa.
Chyba, że... Może nie byłoby to najtańsze rozwiązanie, ale gdyby co ~500m ustawić jakiś odbiornik wifi i kolejną stację nadawczą to moim zdaniem mogłoby się udać. Koszty kosmiczne w porównaniu do uzyskanego efektu, ale kto bogatemu zabroni ;d
@mari. Tak to sobie właśnie wyobrażam. Wysyłasz sygnał od siebie -> na dystansie ~500m łapią go jakieś urządzenia, które przekazują sygnał na kolejne 500m. Trzeba tylko pamiętać, że jeśli chcesz mieć wifi na obszarze 5km to takie odbiorniki i stacje nadawcze musiałbyś setki takich punktów zrobić. Dlatego właśnie napisałem, że koszty byłyby kosmiczne.