-
Ram
Witam,
powoli już mnie irytuję wolność mojego komputera, nie mam pieniędzy na nowy, więc chciałem dokupić ramu. Obecnie mam Kingston 2GB DDR2-800 Dual Chanel. Kolega pożyczył mi 2x1GB Patriotów(?), po podłączeniu komputer w ogóle się nie uruchamiał. Przy 2x moich i 1x Patriot zawieszał się przy włączaniu. Jaki ram dokupić, aby były te 4GB i komputer w miarę działał. Zasilacz mam LC Power LC6600 600W. Z góry dzięki za pomoc.
-
to ile ramu możesz mieć zależy od płyty głównej PC, musisz sprawdzić ile ramu maksymalnie jest przez nią obsługiwane
-
http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-ep31-ds3l_20
4 złącza DIMM obsługujące do 4 GB pamięci DDR2
Dwukanałowa obsługa pamięci
Obsługa pamięci DDR2 1066/800/667
-
kup o takiej samej częstotliwości jak masz aktualną kość. najlepiej jakby wszystkie kości były tej samej firmy
-
Ponownie ja, zakupiłem ram na tej aukcji: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=4037358502 . Po włożeniu 4 kostek komputer w ogóle się nie uruchamia, tzn. jest jakiś rozruch, ale dalej nie idzie. Przy dwóch moich starych i jednej nowej przy ekranie ładowania się Windowsa komputer uruchamia się ponownie. Jakieś pomysły? Dodam, że całkiem zielony jestem w biosie, jeśli tam będzie trzeba coś zmieniać.
-
Musisz odpowiednio ustawić kości ram, ja mam to samo i u mnie wejścia wyglądają tak
x1 y1 x2 y2
do x1 i x2 wkładasz kości pracujące w dual channel
jeżeli wsadzisz po kolei do x1 y1 to nie odpali
-
Tak właśnie robię, w żółtych są stare, do czerwonych wrzuciłem nowe.
@edit
Nie wiem czy też wpływ ma, że te nowe też są w dual channel, podobno gryzie się wtedy, w pi*du wszystko :D
-
Próbuj zmieniać sloty, też mam podobnie (4x 1gb kingston 800mhz) i nie chce wstawać mimo że x1 x2 y1 y2 mam ustawione ramy. Metodą prób i błędów je ustawiam zaczynając od 1 kości i dokładając następną jeżeli komputer się uruchamia, nie mam zielonego pojęcia od czego to zależy ale u mnie działa.
#edit
a no i pierwsza para jak i druga moich kości działa w dual channel xd
-
Dobra, pobawiłem się, 2 same nowe chodzą, raz przy 4 w ustawieniu nowa stara nowa stara odpaliło się ale automatycznie restart kompa przy ładowaniu windowsa. Inne ustawienia nic nie dawały, przy 3 także restart. Ogólnie te nowe o wiele ciężej dobrze wcisnąć i bardziej się męczyć trzeba żeby wyjąć.