-
[Java] Tutorial
Jedyne co wiem o tym języku to że nazywa się java i jest językiem wysokiego poziomu.
Chciałbym sobie coś w nim zacząć skrobać więc poproszę o jakiś dobry tutorial (jak np. c++ z cpp0x.pl),wskazówki,cokolwiek.
Ściągnąłem też eclipse , netbeans lepsze (jak tak to czemu) czy obojętnie?
#edit
Oczywiście nie musi być po polsku , chodzi o to żeby był dobry, małe zadanka na koniec każdej lekcji mile widziane.
A nie autor robi jedno , nagle czaruje coś innego nic nie tłumaczy i ku*wa googluj.
-
Netbeans jest lepsze jeśli klepiesz w czystej Javie i frameworkach obsługiwanych przez NB, a nie ma ich wiele. Ja klepie w Eclipsie, bo wtyczki czynia eclipsa relatywnie dobrym narzędziem - obsługują (nawet jeśli chujowo) więcej frameworków, serwerów, bajery ogólne takie jak checkstyle. Wybór należy do ciebie to jest jedno z tych pytań, na które każdy sam musi sobie odpowiedzieć, więc dobrze będzie naklepać coś w jednym IDE, a potem w drugim. javastart.pl nie będzie złym pomysłem - pobieżnie przejrzałem i raczej nie wprowadzają złych nawyków poza polskimi nazwami zmiennych, ale to pewnie po to żeby uczynić kurs bardziej przejrzystym.