Gdzie mogę zneleść listingi z angielskiego na poziomie rozsz?
Wersja do druku
Gdzie mogę zneleść listingi z angielskiego na poziomie rozsz?
Na stronie CKE znajdziesz transkrypcje, też warto do nich zaglądać.
Ja to bym proponował zacząć od poprawnego zapisu słówek, a szczególnie od słowa listening :). A tak serio, to :
http://lmgtfy.com/?q=angielski+rozsz...s%C5%82uchanie
na podstawie słuchanie polega na wyłapywaniu pojedyńczych słówek, na rozszerzeniu które zdałem na 62% rok temu polegało na tym, że trzeba było z kontekstu wyłapać to co najważniejsze, bo dosłownie nie powiedzą, a więć jak chcesz sie przygotować to lepiej, poogladaj sobie jakieś filmiki po angielsku albo znajdz coś w necie konkretnie pod tą czynność, jak nauczysz sie wyłapywać najważniejsze info z dialogu to masz zdane na maxa słuchanie
Jak dla mnie największym problemem na maturze rozszerzonej z angielskiego była beznadziejna jakość dźwięku w odtwarzaczu, co znacznie utrudni ci zrozumienie czegokolwiek(zakładając, że twoja szkoła ma równie chujowe odtwarzacze). Ja na twoim miejscu zignorowałbym jakiekolwiek transkrypcje i zaczął oglądać filmy/seriale, najlepiej bez napisów, bo większość rzeczy i tak zajarzysz po kontekście. Chodzi tutaj również o akcent, który jest bardziej widoczny na nagraniach z rozszerzenia. W zeszłym roku zdałem angola na 98% a jedynym moim przygotowaniem było oglądanie gry o tron i house'a, a ty masz jeszcze 3 miesiące więc spokojnie dasz rade.
Ponoc lepiej dzialaja polskie seriale z ang napisami.
Wyjaśnisz mi fakt, co dadzą mu polskie seriale z angielskimi napisami, kiedy on chce potrenować SŁUCHANIE DIALOGÓW PO ANGIELSKU?
@top
Seriale po angielsku bez napisów + wsłuchiwanie się w same dialogi, a prawie zerowe skupianie się na obrazie. Najlepiej gdybyś usiadł wygodnie w krześle, włączył, zamknął oczy i skupiał się na samym dźwięku, sam tak często robię i uważam to za dosyć skuteczną metodę ; d
On pyta o nagrania a wy mu wyjeżdżacie z poradami jak się uczyć języka angielskiego, wam się chyba nauka czytania ze zrozumieniem przyda.
http://www.ws-omega.com.pl/teksty.php Tutaj możesz pobrać nagrania.