-
Format - 1 raz
Witam, mam takie pytanie. Będę robił 1 raz format.
I tak, co mi jest potrzebne? Robie format płytą z Windowsem czy jak?
Potem instaluje windowsa, i windows mi startuje bez sterowników? Czy jak to musze zrobić? Instalować będę XP mam teraz Vistę...
Sterowniki karty graficznej mam, czego jeszcze potrzebuję? Sterowniki np do myszki wbudowanej w laptopie też np są? Sterowniki dźwięku itp? Tego Windows sam nie sciągnie/zainstaluje? Jak to zrobić 1 raz? macie może jakis poradnik?
Albo ogólnie da sie jakoś wymazac wszystkie dane na dysku jakie są i były bez mozliwosci odzyskania bez usuwania windowsa?
-
a jaki ma sens usuwanie danych bez windowsa xd
instalujesz normalnie przez biosa przynajmniej ja tak zawsze robie, zmieniam żeby pierwsza startowała płyta a potem dysk twardy(zawsze jest na odwrót)
windows normalnie bez sterów ruszy, potem instalujesz sterowniki z płyty jak masz albo ściągasz z neta
do touchpada też są sterowniki, do dźwięku też, albo z płyty albo z neta, ja w lapku mam wszystkie sterowniki z płyty oprócz grafiki którą muszę zawsze ściągać
#edit
ogólnie to weź kogoś niech Ci raz pokaże jak się robi format, prościej będzie, mi brat pokazał zanim się wyprowadził a było to z 7 lat temu i od tego czasu sam robie
-
Niekoniecznie wszystkie stery pod xp będą, touchpad działać będzie bez dodatkowych, ale jeśli ma multitouch albo jakieś inne dodatki to już wymaga. Sam format zacznij od uruchomienia kompa z płyty (instrukcja laptopa powinna pomóc jeśli będą problemy) a dalej już robisz w jedyny możliwy sposób. Na etapie edycji partycji ewentualnie możesz się zastanawiać co i jak zrobić, tutaj na xp 15-20gb na system starczy, reszta na drugą na dane i duże programy i z głowy