-
Krzywa Felga
Wczoraj wieczorem zauważyłem, że mam krzywą felgę i moje pytanie czy można z tym jeździć do poniedziałku, zanim oddam do prostowania, bo wiadomo dziś i jutro zakłady pozamykane.
Czy coś się może stać, bo nie planuje dużo jeździć max 50km
Ew. mogę zmienić na zapas, ale to letni i nie chce żeby mi dowód zabrali :D
-
a masz zdj zeby pokazac jak bardzo jest krzywa?
-
nie, ale nie jest jakoś bardzo krzywa, zresztą muszę teraz wyjeżdżać, jak nie napisze do 3 w nocy, to znaczy że był to zły pomysł :D
Ps. nie mam pokoju po remoncie więc luz
-
to jesli jest lekko krzywa i nie czujesz zbieżnosci podczas jazdy, to wszystko winno byc okej. Good luck :)
-
Jak powietrze nie schodzi, to jedź;p A co do zapasu, jak wpakujesz tamtą do bagażnika, to pokażesz policjantowi, że kapcia złapałeś dopiero i dlatego.
-
-
Za co w tej sytuacji moga zabrac dowod? Za brak opon zimowych?
-
wydaje mi się, że na jednej osi musisz mieć tą samą opone lub wzór
-
jednak nic się złego nie dzieje :D
A co do dowodu to na jednej osi musi być zestaw identycznych opon inaczej mogą zabrać dowód
-
Mogą, ale jak masz kapcia, to co? Laweta? Po to jest zapasówka, wrzucasz do bagażnika starą oponę i tyle w temacie, jak Ci udowodnią, że złapałeś tego kapcia msc temu lub coś w tym stylu?
-
Jazda na krzywej feldze może prowadzić do wybicia gum i sworzni w samochodzie. Nie polecałbym jazdy na dłuższą metę, co do opon zimowych nie ma przepisu który by zabraniał jazdy na letnich w zimę, a opony musisz mieć takie same na jednej osi pojazdu. Swoją drogą przy moim pierwszym aucie, jak nie było jeszcze kasy miałem niedość że 4 inne to w rozmiarach LP 165; PP 175; PT 185 i PP 195. Jeździłem tak pół roku i nikt dowodu mi nie zabrał mimo wielu kontroli drogowych. Przypominam, że przy mocnym zgięciu tylko felga stalowa nadaje się do prostowania.