No czesc.
Gram sobie w tibie i pomimo ze mam dosc dobry laptop i boce tylko 2 konta (winbot) to grzeje mi sie komp tal jakbym smazyyl jajka na nkm.
Zuzyxie procesora skacze z 20%-60%... Co moge zeobic...
Pls help.
Wersja do druku
No czesc.
Gram sobie w tibie i pomimo ze mam dosc dobry laptop i boce tylko 2 konta (winbot) to grzeje mi sie komp tal jakbym smazyyl jajka na nkm.
Zuzyxie procesora skacze z 20%-60%... Co moge zeobic...
Pls help.
zmniejsz fps do 10 + ewentualnie zainwestuj 10-20zl w podkladke chlodząca
Imo kupowanie podkładki chłodzącej za 10-20zł to marnowanie pieniędzy. Jeśli już naprawdę koleś potrzebuje podkładki, to lepiej zainwestować i mieć porządne chłodzenie, nie tylko do tibii.
W każdym razie, dość dobry laptop i grzeje Ci się przy tibii? Jeśli nowy, to może jakaś fabryczna wada, jeśli wcześniej nie miałeś tego typu problemów to szukaj rozwiązań w procesorze. Przy czym jeszcze Ci się grzeje?
Laptop ma rok.
Kiedyś na początku zakupu mogłem bocic 3 iboty i był zimny... :(
Gta 4 chodziło płynnie a teraz laguje i się grzeje.
Moze go przeczysc?
Sprężone powietrze otwierasz go w miare mozliwosci nieuszkadzajac plomb i jedziesz ;>
Jak wyzej, czyszczenia z kurzu + wymiana pasty na cpu i gpu. Mialem podobnie.
Podkładka też sie może przydać, przeczyszczenie, zmniejszenie FPS jak ktoś tam wspomniał, możesz też wyłączyć efekty światła.
No i niestety laptop jednak nie nadaje sie do bocenia:<
1. Przeczyszczenie laptopa sprężonym powietrzem. Zwróć szczególną uwagę, czy prawidłowo chodzi wiatraczek i czy podczas włączenia/pracy laptopa uruchamia się ten wiatrak.
2.Ściągnij program, w którym będziesz mógł włączać ręcznie chłodzenie. Sam kiedyś taki miałem i nawet się przydawał.
3. Podłóż 4 korki od butelek od laptopa, po 1 korku na każdy róg. Lepszy przepływ powietrza będzie xd
Kazdy praktycznie nowszy laptop ma plomby. Rozkrecenie go, a co za tym idzie zerwanie plomby wiaze sie z utrata gwarancji. Niestety. Mozna taki przegrzewajacy sie produkt oddac na gwarancje tylko trzeba sie liczyc, ze laptopa nie bedziesz mial 2tyg~ i sformatuja Ci dysk, a tak robia, bo najlatwiej pozbyc sie "smieci". Bez dysku nie przyjmuja laptopow na gwarancje. No i znow dostaniesz jakas tania paste ktora po roku straci swoje wlasciwosci.
Sam wolalem stracic gwarancje w swoim asusie niz meczyc sie z serwisem gwarancyjnym.
wedlug mnie caly problem lezy w kurzu na zeberkach od chlodzenia karty graf, sprezone powietrze puszka 5 zł lub jak bieda mocno to bierzesz odkurzacz i jak masz opcje to go przestawiasz na wydmuch i jazda.
podkladki gowno dają a zajmą ci tylko nie potrzebnie wejscie usb
Tak jak Ci ten Pan podpowiedział, to tak zrób. Tylko otwórz okno jak będziesz go czyścił sprężonym powietrzem żeby była wentylacja w domu oraz nie używaj ognia przy tym.
Mi co kilka tygodni również pada komputer(restartuje się) jak mam odpalone 3 mc. Wtedy już wiem co mu dolega i co mam zrobić. Biorę suszarkę do włosów, odkurzacz, mały pędzelek, otwieram okna i jazda :) U mnie co dziwniejsze mam domontowane dwa dodatkowe wiatraczki na tyle oraz wymieniłem wiatrak w zasilaczu, a i tak czy siak po paru tygodniach muszę go przeczyścić :P
@UP: w stacjonarce metoda jest taka, że dajesz mocniejszy nawiew wejściowy niż wyjściowy i wszystkie wejścia z filtrami, wtedy nie powinno nic wleźć, bo przez ewentualne nieszczelności będzie uciekać powietrze