Siema, dzis cos mi nie pyklo w laptopie, jak gram chwile dluzej w jakas gre to łapie zwieche i na ekranie pojawia sie krata(czasem caly ekran) w jakis dziwnych kolorach, szaro jasnych.
Wina karty graficznej ? Pierwszy raz cos takiego mam.
Wersja do druku
Siema, dzis cos mi nie pyklo w laptopie, jak gram chwile dluzej w jakas gre to łapie zwieche i na ekranie pojawia sie krata(czasem caly ekran) w jakis dziwnych kolorach, szaro jasnych.
Wina karty graficznej ? Pierwszy raz cos takiego mam.
Jak masz wyjście D-SUB z boku gdzieś, to gdy masz kratkę podepnij się pod osobny monitor, rzutnik, telewizor cokolowiek. Jezeli tam obraz jest OK to znaczy że padł inwerter. Jeżeli na obu wyświatlaczach jest to samo - wina karty graficznej. Jeżeli wina karty graficznej, odkręć dolne klapy laptopa, odkręć radiator od karty graficznej - zetrzyj starą pastę i spróbuj nałożyć nowej i złożyć sprzęt. Jak będziesz na etapie karty graficznej, wycianij ją ze slotu i przedmuchaj sprezonym powietrzem slot.
Choć zanim zaczniesz się bawić sprawdź temperatury GPU-Z, być może Ci się grafa przegrzewa i odcina zasilanie.
temp juz sprawdzalem i bylo w porzadku, generalnie to zalany byl ten laptop i w serwisie mi go wyczyscili i zmienili paste przy okazji.
Pod hdmi jak telewizor podlacze to tez powinno dac sie to sprawdzic, prawda?
Sprawdź jeżeli możesz, jeżeli oba obrazy będą zepsute to znaczy padła grafika natomiast jeżeli na TV będzie gitara to dla pewności sprawdziłbym dsuba u znajomego ze stacjonarnym monitorem.
Sprawdziłem na tv jest to samo. Musze wymienić kartę graficzną czy możliwe ze to jakaś pierdolka?
Teraz obraz siada mi przy logowaniu się w Windowsie, wiec nawet nie mogę włączyć lapka.