-
Pamięć ram
Witam
posiadam sprzęt: Laptop Lenovo g560
intel core i3 m380 2x 2,53ghz
geforce 310m 1gb, 64 bit
ram 4gb
dysk 500gb
gram w gre bf3, na najnizszych detalach i rozdzielczosci 1024x768 mam srednio 20fps'ów
moje pytanie:
Czy jeżeli usunął bym jedna kość ram (2gb) i dokupił kość 8gb poprawa jakości gry ulegla by jakos znacząco zmianie ? Razem miałbym 10gb ram w laptopie..
mam zamiar kupić tą kość: http://allegro.pl/pamiec-ram-kingsto...564234213.html
jeszcze jakby mi ktoś powiedział czym różni się CL9 i CL11 w pamięci ram ?
-
CL to opoznienia w milisekundach. Lepiej brac CL9.
zainstaluj program aida i tam poszukaj jaka masz obecna kosc (glownie chodzi o taktowanie).
Poprawa bedzie napewno, tylko nie wiem czy nie lepiej sprzedac obie kosci i wlozyc tylko 8gb? I tak zadna gra tyle nie wykorzysta.
-
Najpierw to sprawdz czy Ci tego ramu rzeczywiscie brakuje, 4GB spokojnie powinno wystarczyc dla przecietnego uzytkownika.
Mala ilosc fps bardziej jest przyczyna slabej grafiki.
-
chyba, że zdjąć 2gb i sprzedac i kupic 4 razem bylo by 6gb. Wiec nie wiem czy lepiej mieć 6gb za ~100zł czy 10gb za ~200zł ? :D
#up
no grafa do tej gry sie nie bardzo nadaje wlasnie :( daltego mysle nad ramami czy cos pomoga..
szkoda, ze sie nie da grafiki wymienic :D
-
To nie wymieniaj nic, zmieniaj na nowego lapka/albo lepiej kup pc.
-
Tez jestem tego samego zdania co kolega wyzej. Nie ma sensu ladowac kasy w takiego laptopa. Lepiej pomeczyc sie i pozbierac na nowy sprzet.
-
-
tez jestem zdania, ze ramy nie pomogą :p jezeli po wlaczeniu kompa odpalasz odrazu gre i masz takie problemy to napewno nie jest to wina ramu :p