cześć. komputer nie widzi stacji cd-rom. chciałem zrobić sobie formata, robiłem do kupe razy i wkładam płytę i nic się nie dzieję. w BIOSie chyba też nie widzi, bo zawsze było do wyboru cos wiecej niz 'CD-ROM', wiecie może co zrobić?
Wersja do druku
cześć. komputer nie widzi stacji cd-rom. chciałem zrobić sobie formata, robiłem do kupe razy i wkładam płytę i nic się nie dzieję. w BIOSie chyba też nie widzi, bo zawsze było do wyboru cos wiecej niz 'CD-ROM', wiecie może co zrobić?
Skoro nie wykrywa to moze zdejmij obudowe i sprawdz czy kable sie nie poluzowaly/nie wypadly. Tacka sie wysuwa czy 0 rekacji?
kable są podłączone normalnie jak zawsze, zresztą od poprzedniego używania napędu nikt nie grzebał tam nic. tacka się normalnie wysuwa. dodam jeszcze, że jak włożę płytę to lampka od cd-romu mruga przez 10 sekund a potem znika i 0 reakcji. :-(
W menadzerze urzadzen nie ma zadnych zoltych wykrzyknikow? I sprawdz czy w ogole cd-rom sie pokazuje w menadzerze urzadzen.
Sprawdzales czy kabel jest dobrze wlozony do plyty glownej? Masz mozliwosc sprawdzic inny kabel sygnalowy? (Ten co idzie od plyty glownej do napedu).