-
Jaki monitor wybrać?
Witam, mam w planie kupno nowego monitora. Nie mam biurka a taki jakby stół i odległość od niego do oczu to ok 50 cm. Czy w tym przypadku 21.5 calowy byłby za duży? (szkodliwy dla oczu)
Mam do wyboru dwa 20 cali 1600x900 oraz 21.5 cala 1920x1080. Oba Acera G206 oraz S220. Ten 20 calowy ma tylko wejście VGA (takie samo mam teraz ale korzystam z DVI I bo karta graf ma tylko takie wejście) Drugi to FullHD. Proszę o rady.
-
samsung bx2231
21,5 - jak dla mnie świetny i tani.
-
a taka odległość od monitora nie jest szkodliwa dla oczu??
-
Ja od monitora do brzegu biurka mam 30cm. Wiec tak z 40-50cm mam miedzy monitorem a oczami, w zaleznosci jak usiade. Jakos nie osleplem :p
-
to już nie te czasy, że monitor promieniował, LCD poza "techniczną" szkodliwością nie jest szkodliwy w żaden sposób.
-
ja wziałem 23,3 cala Iiyame, na matrycy IPS. Jakby mi go ktoś teraz zabrał to chyba bym jebnal siedziec na czyms mniejszym (mam teraz dwa monitory, postawiłem obok 21 cali i wydaje sie... mały, sporadycznie go w ogole włączam)
Siedze od niego tez pewnie koło 40-50cm
-
ProLite E2710HDSD
Nie wymieniłbym go na żaden inny. Z łóżka z 3,5m fajnie się filmy ogląda.
-
Tak podpinając się do tematu, znajdę dość tani (~600zł) monitorek 16:10 IPS albo LED (w sumie TFT też bym nie pogardził) i rozdzielczością 1920x1200?
-
BenQ XL2420TE -świetny monitor dla graczy (tylko cena..).