No to, czy ktoś z torgowiczów pisze w C#? Albo chce się uczyć? Discuss ;)
Ja osobiście napisałem serwer gry w C#, jeśli ktoś jest zainteresowany moge upublicznić kod ( to było do gry zwanej Netsoccer, nei wiem czy ktoś kojarzy ). :)
Wersja do druku
No to, czy ktoś z torgowiczów pisze w C#? Albo chce się uczyć? Discuss ;)
Ja osobiście napisałem serwer gry w C#, jeśli ktoś jest zainteresowany moge upublicznić kod ( to było do gry zwanej Netsoccer, nei wiem czy ktoś kojarzy ). :)
Ja uczylem sie troche. Z tego co kojarze raczej nie ma zbyt obszernej literatury do C#? Chyba, ze mozesz cos konkretnego polecic.
ja teraz sie ucze C# na rzecz praktyk :) Netsoccer kojarze, bardzo fajna gra :) Szkoda ze nie zyskalo wielkiej sympatii wsrod internautów :(
a co do C# to do pomocy w nauce kupilem sobie ksiazke: Microsoft Visual Studio 2012 - Programowanie w C#
Teraz niestety mam zastój w kodzeniu bo oddalem lapka na gwarancje :<
@up
Nie zyskało? Ta gra miała po 1000 osob online na raz, moze to nie bylo TAK dużo ale nie bylo tez tak malutko ^^
Używam jeden z moich ulubionych.
@up
jestem wyhowany na C++ i powiem, że C# ma fajne zastosowania ;) Jedyne co mnie boli to długie pisanie wypisywania na ekran i pobierania ;s
jest wygodniejsze nizKod:cout << x;
mam pytanko, kodzi ktoś z was aplikacje w C# pod Windows8?Kod:Console.WriteLine(x);
#up
Nie jestem pewny, bo akurat nie mam teraz visualstudio, ale spróbuj napisać "cw" i klepnąć taba. Powinno ci się rozwinąć do Console.WriteLine().
Źródło: http://www.dotnetspider.com/resource...al-Studio.aspx
Btw, dla zainteresowanych to dużego boosta, jeśli chodzi o refactoring kodu i masę innych bajerów daje Resharper od JetBrainsów.
Ja mam calkiem fajna, tylko wzialem z pracy do domu, jak znajde do edytne posta.
EDIT: to ta
http://akamaicovers.oreilly.com/imag...001179/cat.gif
EDIT2: Przy czym nawet moj dyrektor techniczny mowil, ze nie warto sie zaglebiac w szczegoly bo on tworzy potezna aplikacje w C# od 8 lat i dalej sa w tej ksiazce rzeczy, ktorych nie wie ;)
Jeżeli ktoś chce się uczyć C# polecam się dwa razy zastanowić.
Tak, wiem że C# jest o tyle fajny, że ma unsigned byte w standardzie. W javie czegoś takiego nie spotkamy. Mam świadomość również, że w C# można tworzyć sobie typy, w javie nie.
Java nie ma pointerów (no, powiedzmy).
Ale osobiście i tak bym wybrał jave w sytuacji "czego mam się nauczyć". Język jest jednym z najlepiej pomyślanych narzędzi na świecie, mimo swoich niedoskonałości.
A czy nauka C# w czymkolwiek przeszkadza? Chyba nie.
Ja sie ucze, bo mam z nim do czynienia w pracy.
Oczywiście, sugeruję tylko wybór przy stereotypowej sytuacji. Problem w tym, że wielu moich byłych współpracowników starało się nauczyć obu w zakresie podstawowym, byle działać. Nie wyszło im i musiałem po nich poprawiać kilobajty kodu.
Język to narzędzie, możesz spokojnie działać w wielu. Natomiast proces nauki lepiej sobie sensownie podzielić. No chyba że czujesz się na siłach, ale to udaje się niewielu.
polecam dla aktualnie świeżych :
Codeacademy.com - można coś tam "liznąć"
Fajny ten C#.
Rozkmincie taki problem, masz liste obiektow, np. w moim przypadku:
I chcesz, zeby wybrac z niej tylko te obiekty, ktore spelniaja pewne kryteria, np. tylko produkty z danej kategorii.Kod:public class ProductStore
{
public List<Product> AllProducts
{
get
{
return new List<Product>
{
new Product{Name = "Stove 1", Category= "Stoves", ID = 1, Price = 99.99},
new Product{Name = "Stove 2", Category= "Fireplaces", ID = 2, Price = 139.50},
new Product{Name = "Stove 3", Category= "Stoves", ID = 3, Price = 199.99},
new Product{Name = "Stove 4", Category= "Stoves", ID = 4, Price = 29.00},
};
}
}
}
Pierwszy sposob jaki przychdozi mi do glowy? Przelecenie calej listy foreachem i sprawdzanie if(product.category != "Stoves") contiune;
A jak to wyglada w C#? Z pomoca przychdozi nam LINQ, ktory dziala podobnie jak SQL :D
Zajebista sprawa.Kod:products = products.Where(x => x.Category == category);